EkologijaNajnovije vijesti

Energija i životna sredina – Ekolozi ni da pisnu

Korištenje prirodnih resursa treba ponuditi na javnom natjecaju, poruka je sa rasprave o programu razvoja energetskog sektora
Bosna i Hercegovina dobila je medjunarodno priznanje za napredovanje u izgradnji malih hidrocentrala. U Federaciji BiH odobreno je 200, a u srpskom entitetu 100 koncesija za izgradnju tih fabrika struje. Inženjer Emir Avdic iz asocijacije malih elektrana u vezi s tim podsjeca da se ovim biznisom bavi -100 malih firmi koje obrcu oko milijardu konvertibilnih maraka.
“Da bi ovaj posao do kraja bio uspješan neophodno je uspostaviti preostalu pravnu regulativu”, kazao je na završnoj prezentaciji Strateškog plana i programa razvoja energetskog sektora Federacije BiH.
Nevladine ekološke organizacije iako su pozvane

nisu ucestvovale u ovoj raspravi.
Ministar energije rudarstva i industrije mr. Vahid Heco kazao je da može “mirno spavati kad je u pitanju izgradnja novih objekata i ekologija”. Vlada a ni ministarstvo na cijem je celu nema namjeru praviti probleme na terenu jer im je želja “da profitiraju gradjani i lokalna zajednica”, a to ce se ostvariti kroz zajednicko ucešce u upravljanju i donošenju odluka sa stranim partnerima.
Mehmed Cero, pomocnik federalnog ministra za okoliš i turizam smatra da koncesije na prirodna dobra za proizvodnju elektricne energije treba dodjeljivati na bazi javnog natjecaja, a ne metodom ciljanog izbora.
Pomenuta strategija bice proslijedjena na usvajanje Vladi i Parlamentu FBiH, a nakon toga slijede pripreme za izgradnju novih hidro i termo centrala i vjetro elektrana.
“Sve one koji o tome budu odlucivali a imaju nešto protiv, odvest cemo u inostranstvo i pokazati im da se elektrane mogu graditi i bez ugrožavanja okoline”, jedna je od poruka ministra Vahida Hece.
H. ARIFAGIc – Oslobodjenje

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.