EkologijaNajnovije vijesti

Alarm sa Prokoškog jezera – Ekocid ne prestaje

Ucesnici Eko-kampa u organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH zaprepašceni daljim narušavanjem prirodnih vrijednosti ovog podrucja • Savjetnik nacelnika hitno šalje inspektora
Graditelji vikendica i objekata za odmor i ove godine svom žestinom napadaju Prokoško jezero važecim zakonom, koje je od ranije proglašeno zašticenim podrucjem prirode. U to su se uvjerili i polaznici Eko-kampa u organizaciji Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine tokom prošlosedmicne posjete jezeru.
Nurudin Spahic, koordinator u kampu, za Oslobodjenje izjavio je da je u neposrednoj blizini jezera izbrojano nekoliko lokacija na kojima se “grade novi objekti od kamena i drveta”.
To je znak da brojni apeli ekološke javnosti za definitivnu zabranu bilo kakve gradnje, upuceni nadležnim za upravljanje ovim podrucjem, nisu rezultirali pozitivnom reakcijom.
Na upozorenje da se gradnja nastavlja, Azem Huseinbašic, savjetnik nacelnika opštine za resor urbanizma i životne sredine, u telefonskom razgovoru u utorak nam je kazao da ce na jezero uputiti

gradjevinskog inspektora da bi utvrdio ko to gradi i sa cijim dozvolama.
“Ukoliko bi se dogodilo da je te dozvole izdala mjesna zajednica, onaj ko ih je ovjerio bice zakonski sankcionisan”, najavio je savjetnik.
Teško je povjerovati da ce se to dogoditi, s obzirom na cinjenicu da je na isti nacin oko jezera u proteklih nekoliko godina sagradjeno na desetine objekata, te da niko nije zaustavljen u tom poslu. Vikendice nisu srušene, a vlasnici su ostali nekažnjeni.
Na umiranje jezera u jesen prošle godine upozorio je i tim ekoloških novinara iz Bosne i Hercegovine nakon što su ga
posjetili zajedno sa ekspertima sa Prirodno-matematickog fakulteta u Sarajevu.
“Jezero umire. Od zagadjenja iz vikendica ono se vec pretvara u mocvaru, a ako se hitno ne zaštiti, za desetak godina ovdje ce biti bara”, kazao im je dr. Samir djug.
Reagovalo je i Udruženje za podsticanje održivog razvoja i kvaliteta života Fondeko iz Sarajeva. O tome je pisano izvijestilo nadležne institucije u Srednjobosanskom kantonu i Federalnu upravu inspekcijskih poslova. Inspekcija je odgovorila da nije nadležna, a iz kantonalne Vlade, sa sjedištem u Travniku, odgovor nikad nije stigao.
Sada su sve oci uprte u lokalnog inspektora.
H. ARIFAGIc – Oslobodjenje

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.