Park prirode Hutovo blato iskoristio Svjetsko prvenstvo ribolovaca

Čarolija prirode za samo 20 KM♦Tokom ove godine u Hutovom blatu bilježe po 300 noćenja mjesecno, a do kraja godine spremaju se za ukupno desetak hiljada gostiju, od kojih bi polovina mogli biti učenici
Park prirode Hutovo blato dobro je iskoristio Svjetsko prvenstvo u profesionalnom ribolovu, jer je, kako tvrde u Parku, ova veoma zanimljiva turistička destinacija doživjela pravi procvat.
Prema riječima Nikole Zovke, direktora Parka prirode, zahvaljujući Svjetskom prvenstvu, sadržaj Hutovog blata je obogaćen, pa već i samim tim on privlači sve više turista u ovaj kraj.
– Došlo je do
procvata ribolovnog turizma, tako da se sada ovdje održava i domaće prvenstvo u profesionalnom ribolovu, a sve je češća posjeta ljubitelja ribolova kojima je to hobi. Zbog toga smo značajno obogatili turističku ponudu i, što je najvažnije, napravili novu prometnicu tako da je sada mnogo lakše doći na Karaotok gdje se nalazi i hotel Karaotok kojim upravljamo – kaže Zovko za “San”. U odnosu na prethodne godine, ove je gostiju za sto odsto više.

Pročitajte i:   Konkurs za domaćina-suorganizatora Jadransko-podunavskog kupa u mušičarenju

– U prosjeku mjesečno imamo oko 300 noćenja, a za 30 odsto je porastao broj vožnji turističkim brodicama. Tome značajno doprinose takmičenja koja se ovdje održavaju, ali i razni oblici seminara i edukacija u prirodi – kaže Zovko. Znamo su poboljšani smještajni kapaciteti u samom parku, a napravljene su izvanredna ljetna bašta, te staze – edukaciona, biciklistička i ribolovna. One, tvrdi Zovko, omogućavaju jedinstven ugodjaj svim ljubiteljima prirode.
– Imamo zaista atraktivne ponude. Ili je neizbježni fotosafari, a imamo i paket aranžmane koji podrazumijevaju obilazak parka Hutovo blato turističkim brodicama sa turističkim vodićem, šetnju edukacijskom stazom i ručak u prirodi uz mogućnosti pecanja i kupanja.
Ovaj paket za učenike košta svega 16 KM, dok se za odrasle, u zavisnosti od njihovih želja, cijena kreće od 20 do 30 KM po osobi – kaže Zovko.
Prema njegovim riječima, ove sezone očekuje posjetu najmanje 5.000 učenika sa prostora Federacije BiH i najmanje još toliko domaćih i inozemnih turista koji prilikom dolaska u Međugorje i Mostar svrate i do Hutovog blata.

Treba im most
Da bio Park prirode postao nezaobilazno mjesto na turističkoj karti BiH, potrebno je, svjestan je i Nikola Zovko, uraditi još mnogo toga.
– Prije svega, trebamo izgraditi most na rijeci Krupi da bi imali dobru vezu sa ribolovnom stazom. Trenutno tu imamo montažni most koji je vlasništvo Oružanih snaga BiH i nadamo se da će nam dopustiti da ga zadržimo dok ne napravimo novi – kaže Zovko.
E. Fazlić- SAN

Pročitajte i:   (VIDEO) Ekološka katastrofa u Kaknju: Pomor riječnih životinja, vlast šuti a građani već piju teške metale?

One thought on “Park prirode Hutovo blato iskoristio Svjetsko prvenstvo ribolovaca

  • 18. Januara 2010. at 01:07
    Permalink

    Postavio jaskofin 07 July, 2008
    Ljepota. Hvala bogu da imamo ovako nesto da se cuva i uredjuje. Vala cu ih kad tad posjetiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.