Šaranski ribolov – Amir Salčinović

Moderni šaranski ribolov je kao i sve drugo što čovjek korektno pokušava da uradi, kompleksan a ponekad i komplikovan. Od svih vrsta ribolova, šaranski ribolov iziskuje najviše vremena i strpljenja. Kao prvo prelazak dugih  distanci u potrazi za pravom vodom sa kapitalnim primjercima, a zatim strpljivo čekanje tih kapitalnih po više dana, čak i sedmica. Svake godine pravljenje boilie i uvijek poboljšavanje kvaliteta kroz iskustvo koje se stice u ribolovu. To sve iziskuje puno vremena i finansija. Uprkos svemu tome i ja lovim šarana. Ove godine sam izrolao preko 60kg kuglica od 20mm i pola od toga će vjerovatno završiti na Boračkom jezeru u samo jednoj ribolovnoj akciji. E kad bi to bilo sve a kukuruz, pšenica, konoplja, frolik… Možda ću nešto i uloviti ako ne budu sve ribe site?

Tri štapa  na rod pod-u kao protiv avionski top a ja u ležaljki kao na najljepšem odmoru. Naravno da mi odmor treba jer sam sve te stvari morao donijeti, ribe lokalizirati, prihraniti, markirati, montaže razvući itd.

Onda počinje čekanje koje može dugo da traje.  Ako sam prihranjivao na velikoj površini onda traje još duže. Iz tog razloga sitno zrnevlje široko prihranjujem da bih ribe zadržavao na prihranjenom mijestu a boilie centralizujem u nekih 10-15m2. Kao i uvijek ciljano idem na veliku ribu sa dvije 20mm boilie. Montaža je u startu uvijek ista fiksno olovo 110g a podvez prilagodjavam terenu. Znam da me ništa neće iznenaditi jer sve sam promišljeno odradio i na sve računao. Cijelu zimu sam razmišljao kakve boilie da napravim a da ni u čemu ne pretjeram. Imam jednu svesku u kojoj su recepti svih boilie koje sam do sada pravio. Neke su bile manje uspješne, neke više, ali sve su bile bolje nego one industrijske iz  prodavnica . Sve moje boili su prošle test na Dunavu gdje šaran ima hrane u izobilju. Školu sa kupovnim boilama sam već odavno platio i zato pravite boilie sami. Sa malo truda će svakom ići od ruke.  Ja vijerujem u ono što radim tako da moje čekanje na prvu ribu neće dugo trajati.  Jos tri sedmice i ja sam na Boračkom jezeru. Jedva čekam!

Pročitajte i:   Borba urodila plodom: FBiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

A evo i moj prijedlog za pravljenje boili, dva mixa za ovu sezonu.

1. mix
pšenični griz 25%
riblje brašno 20%
konoplje brašno 10%
sojino brašno 10%
brašno od krvi (govedje) 5%
brašno od jetre (govedje) 5%
kasein 15%
hrana za kanarince 5%
jestiva so 2%
curry 3%
presovavi bijeli luk koji se doda uz jaja kao aroma

2.mix
pšenični griz 25%
riblje brašno(rot barsch)25%
brašno od škampi 15% 
sojino brašno 15%
kasein 10%
robin red 5%
curcuma 5%

U boilie ne stavljam aromu jer ova brašna imaju aromu. Mislim da se šaran vise orijentiše na ukus nego na miris. Ko to sve zna kakva su njegova čula? Probao sam isti mix sa aromom i bez ali rezultati su od prilike bili isti. U svakom slučaju, vjerujem u ovo što radim i imam strpljena. Strpljenje je najbolja aroma za šarana i ja ga čekam.

Puno pozdrava i bistro!       Salčinović Amir

Pročitajte i:   Bunski kanali su zaštićeno područje od 70-tih godina i nije dozvoljena izgradnja MHE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.