Ekspedicija u vrelo rijeke Krušnice

Sa 112 metara dubine, izvor rijeke Krušnice je najdublje ispitano vrelo u BiH a sigurno i jedno od najdubljih u EU
Halkić Anes – Ani, poznatiji kao Diver, poslao je interesnatnu vijest o ispitivanjima prelijepog vrela, prelijepe rijeke Krušnice.
“Šaljem ti kratki raport sa zadnje ekspedicije koju sam organizovao na rijeci Krušnici a koja je dala fantastične rezultate !
Sa 112 metara dubine, izvor rijeke Krušnice je najdublje ispitano vrelo u BiH a sigurno i jedno od najdubljih u EU.
Organizovano istraživanje rijeke Krušnice je počelo u maju 2005. godine, a započeli su ga članovi Česke i Mađarske speleološke asocijacije uz pomoć dva ronilačka kluba sa područja Unsko-sanskog Kantona i to R.K. “SLAP” iz Bosanske Krupe i R.K. “AQUARIUS” iz Bihaća.
Proteklog vikenda je vršeno istraživanje vrela Krušnice i došlo se do fantastičnog sazananja, da je vrelo Krušnice
jedno od najvećih u Europi a sigurno najveće ispitano vrelo u BiH.
Tim od pet ronilaca je stigao do fantastičnih 112 metara dubine, a što je jako interesantno, prostora za napredovanje ima jako mnogo, no zbog tehničkih ograničenja ekspedicija se, za sad, zadržala na ovoj dubini.
Po riječima vođe tima, inače šefa speleološke asocijacije za jugoistočnu Europu, Michaila Piškule, izvor rijeke Krušnice je jedan ogroman potencijal koji se mora istraživati više godina.
Kako Rijeka Krušnica izvire u oblasti ispod planine Grmeč, mora se obratiti velika pažnja na uništavanja prirode i vodotoka na samoj planini i oko nje, jer bi to imalo katastrofalne posljedice za životinjski svijet u samom izvoru a sa kojim je vrelo jako bogatao (čovječija ribica, razne vrste rakova)
I ovaj put nas je priroda i rijeka iznenadila i to će učiniti još mnogo puta, samo ako povedemo malo više računa da je sačuvamo….ali…ko zna…

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS FBiH za seniore i seniorke u lovu ribe udicom na plovak (ekipno)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.