EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Izrada ribolovne osnove na području Srednjobosanskog Kantona

Ovih dana ekipa profesora i studenata Poljoprivrednog fakulteta, i Biološkog instituta iz Sarajeva zajedno sa predstavnicima udruženja srednjobosanskog kantona, vrše ispitivanja ribljeg fonda na rijekama ovog Kantona. Vrši se ispitivanje i utvrdjivanje količina ribljeg fonda.Prema izjavi prof. Adema Hamzića sa instituta za ihtiologiju i akvakulturu, zadovoljan je trenutnim stanjem ribljeg fonda, ali nije zadovoljan stanjem čistoća rijeka i potoka koji su ugroženi ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda, fekalne kanalizacije, te bacanjem smeća u rijeke.
Očito, mnogi naši sugradjani na najnižem stupnju eko-kulture, računicu su našli za smještaj svog smeća u rijekama i potocima. Hiljade kesa, plastičnih boca od deterđenata i sokova u rijekama su odraz naše opće kulture i nemoći države da procesuira zagađivače, i utvrdi tko to radi.
Šume se i dalje nemilice sijeku, izvorske pitke vode sve je manje, a džepovi profitera sve puniji.
Nadamo se da kada jednog dana
ostanemo bez pitke vode, i čistih rijeka, a to je blizu, da za to neće biti kriva inspekcija ili ribarska udruženja.
Napravili smo katastar zagađivača i potencijalnih zagađivača, inspekcijska nadležnost za velike eko-incidente podignuta je na nivo nadležnosti Federalne inspekcije, a stanje se ne mijenja, jer je teško promijeniti svijest mnogih, a činjenica je da su rijeke naše bogatstvo, a ne otpadni kanali.
Inače, vode na upravljanje od strane Kantonalnog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede SBK udruženja ovog Kantona dobila su 2006 godine, na temelju koncesionog ugovora.
Ribarska osnova, kada bude gotova, biti će prije svega osnov za upravljanjem vodama, zaštiti i unapredjenju ribljeg fonda, a koristit će se u sporovima sa zagađivačima koji sada truju vode, a time i riblji fond.
Lakše će nam biti ostvariti bar naše odštetne zahtjeve i zagađivačima stati što narod kaže na „rep“, bila to preduzeća ili pojedinci.
U ime udruženja SBK posebna pohvala ekipi iz Sarajeva koja radi Ribarsku osnovu.Odlično radi svoj posao i ima našu podršku u svakom pogledu.Zahvaljujemo se i kantonalnom ministarstvu za šumarstvo, poljoprivredu i vodoprivredu koje je za izradu ribarske osnove osiguralo sredstva.
BISTRO!
SPORTSKO RIBOLOVNA DRUŠTVA SBK

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.