Vlada FBiH: Eksperti podržali projekt hidroenergetskog iskorištenja gornjeg toka Neretve

U Vladi Federacije BiH danas je održan sastanak federalnog ministra za energiju, rudarstvo i industriju Vahida Heće i članova Komisije za pregovore ovog ministarstva s članovima stručne Komisije za reviziju projekta izgradnje hidroenergetskih objekata u gornjem toku rijeke Neretve.
Cilj sastanka je bio da se u izravnom susretu sa stručnjacima, koji su dali ocjenu opravdanosti i održivosti projekta, razmijene stručna mišljenja i dobiju saznanja o svim aspektima njihove revizijske ocjene.Naglašavajući značaj izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH ministar Hećo istaknuo je da izgradnja hidroenergetskih objekata na području
Bjelimića i Glavatičeva u gornjem toku rijeke Neretve predstavlja pilot projekt od velikog značaja za ovaj kraj, ali i dragocijeno iskustvo i za sve sljedeće projekte u ovoj oblasti.
“Bez novih energetskih objekata naša država nema perspektivu razvoja, pa je osnovno pitanje dinamike realizacije njihove gradnje jer oni nemaju alternativu. U tom smislu dragocijene su i procjene struke koju ćemo konzultirai i u narednim projektima”, istakao je ministar Hećo.
Prof. Vlatko Določek je, u ime Komisije, izrazio zadovoljstvo povjerenim zadatkom od Vlade i dao generalnu ocjenu da je Komisija ovom projektu dala pozitivno mišljenje.
Zaključeno je da projekt osigurava održivi razvoj pošto zadovoljava neophodne ekonomske, tehničke, okolinske i društvene aspekte.
Struka je detaljno sagledala ovaj projekat, članovi Komisije su pojedinačno, kao eksperti za razne oblasti, prostudirali sve njegove aspekte i na kraju se složili da je održiv i dobar i da ga treba realizirati.
Dali su i svoje primjedbe i prijedloge na neke tehničke detalje koji, međutim, ne mijenjaju opću sliku da je projekt dobar i potreban.
Ako želimo održiv razvoj i napredak onda moramo iskoristiti prirodne resurse u ovoj oblasti i osigurati budućim generacijama perspektivu života i napretka u ovoj zemlji. Korištenje čiste energije do sada neiskorištenog hidro potencijala je naša šansa za razvoj, jednodušna je ocjena s ovog sastanka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošcu Vlade FBiH.
(F)

Pročitajte i:   Bијести из CPC PC: Hoвa цијена риболовних дозвола

One thought on “Vlada FBiH: Eksperti podržali projekt hidroenergetskog iskorištenja gornjeg toka Neretve

  • 19. Januara 2010. at 16:32
    Permalink

    Jesu li negdje publicirali taj studij, valjalo bi ga procitati jer ovo moze znaciti good bye mekousnoj pastrmci…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.