EkologijaNajnovije vijesti

Vlada FBiH: Eksperti podržali projekt hidroenergetskog iskorištenja gornjeg toka Neretve

U Vladi Federacije BiH danas je održan sastanak federalnog ministra za energiju, rudarstvo i industriju Vahida Heće i članova Komisije za pregovore ovog ministarstva s članovima stručne Komisije za reviziju projekta izgradnje hidroenergetskih objekata u gornjem toku rijeke Neretve.
Cilj sastanka je bio da se u izravnom susretu sa stručnjacima, koji su dali ocjenu opravdanosti i održivosti projekta, razmijene stručna mišljenja i dobiju saznanja o svim aspektima njihove revizijske ocjene.Naglašavajući značaj izgradnje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH ministar Hećo istaknuo je da izgradnja hidroenergetskih objekata na području
Bjelimića i Glavatičeva u gornjem toku rijeke Neretve predstavlja pilot projekt od velikog značaja za ovaj kraj, ali i dragocijeno iskustvo i za sve sljedeće projekte u ovoj oblasti.
“Bez novih energetskih objekata naša država nema perspektivu razvoja, pa je osnovno pitanje dinamike realizacije njihove gradnje jer oni nemaju alternativu. U tom smislu dragocijene su i procjene struke koju ćemo konzultirai i u narednim projektima”, istakao je ministar Hećo.
Prof. Vlatko Določek je, u ime Komisije, izrazio zadovoljstvo povjerenim zadatkom od Vlade i dao generalnu ocjenu da je Komisija ovom projektu dala pozitivno mišljenje.
Zaključeno je da projekt osigurava održivi razvoj pošto zadovoljava neophodne ekonomske, tehničke, okolinske i društvene aspekte.
Struka je detaljno sagledala ovaj projekat, članovi Komisije su pojedinačno, kao eksperti za razne oblasti, prostudirali sve njegove aspekte i na kraju se složili da je održiv i dobar i da ga treba realizirati.
Dali su i svoje primjedbe i prijedloge na neke tehničke detalje koji, međutim, ne mijenjaju opću sliku da je projekt dobar i potreban.
Ako želimo održiv razvoj i napredak onda moramo iskoristiti prirodne resurse u ovoj oblasti i osigurati budućim generacijama perspektivu života i napretka u ovoj zemlji. Korištenje čiste energije do sada neiskorištenog hidro potencijala je naša šansa za razvoj, jednodušna je ocjena s ovog sastanka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošcu Vlade FBiH.
(F)

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

One thought on “Vlada FBiH: Eksperti podržali projekt hidroenergetskog iskorištenja gornjeg toka Neretve

  • Jesu li negdje publicirali taj studij, valjalo bi ga procitati jer ovo moze znaciti good bye mekousnoj pastrmci…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.