EkologijaNajnovije vijesti

Nešto je trulo u Visokom

Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, održanoj 23. jula, delegat SBiH Hilmo Neimarlija uputio je Vladi FBiH delegatsko pitanje koje se tice neekološkog odlaganja organskog otpada iz Preventovog pogona za preradu kože zbog kojeg, kako je naveo Neimarlija, “ovih ljetnih dana prolaznik kroz Visoko ni u zatvorenom autu ne može izbjeci strašni miris Preventova otpada i mucninu od njegovih gasova u kojima guši lokalno stanovništvo”. Neimarlija je najprije podsjetio da je, prema izvještajima Evropske komisije i rezultatima istraživanja referentnih medjunarodnih institucija, BiH na posljednjem mjestu u regiji u zaštiti prirodne okoline i upravljanja otpadom. Relevantna istraživanja iz 2003. su p(r)okazala BiH kao neslavnog rekordera u južnoj Evropi po broju “ekoloških žarišta” i proizvodjaca razlicitih zagadjenja. Isti izvještaji od prošle godine pokazuju da je u medjuvremenu postignut tek minimalan napredak u podrucju sprecavanja industrijskog zagadjenja.

“Ovaj moderni pogon za preradu kože je u ovom trenutku najagresivniji i sigurno najmanje kontrolirani proizvodjac organskog otpada i zagadjenja zraka u BiH”, kazao je Neimarlija, misleci na Prevent. I još: “Preradjivacki i organizacijski procesi u Preventu su na razini tehnoloških standarda Evropske unije, a postupanje s otpadom na razini je odnosa koji je vladao u predindustrijsko doba. U prvo vrijeme, dok se nisu dogodili protesti lokalnog stanovništva, organski otpad iz Preventa se istresao na poludivlju deponiju u okolini. Poslije toga se s otpadom krenulo postupati tako da ga se nekada pravovremeno uklanja, a nekada zaboravlja i prepušta prirodnoj razgradnji.”
Vlada Federacije BiH morat ce se ocitovati o dva pitanja. Prvo, kako je Prevent u Visokom dobio odgovarajucu ekološku dozvolu za rad i drugo – zašto federalne i kantonalne inspekcijske službe godinama ne cine ništa na sprecavanju i sankcioniranju Preventova kršenja evropskih ekoloških normi i domacih zakona o ocuvanju, zaštiti i poboljšanju ekološkog kvaliteta života.
(E.Ha.) – DANI

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

One thought on “Nešto je trulo u Visokom

  • Postavio Ilir 02 August, 2008

    Prošao neki dan kroz Visoko na putu za Sarajevo, užas, nemože čovjek vjerovati. Pitam se kako je ljudima koji tamo žive stalno a šute i trpe?!! I kakvi su to ljudi?!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.