U Šipovu na rijeci Plivi, dana 31.08.2008 godine u organizaciji SRD “Banja Luka” održano je društveno takmicenje u Fly Fishing-u prema pravilima FIPS-a.

Prije nekih 15-ak dana sam poslom morao u Tuzlu.Uspio sam uhvatiti satak vremena i otici u posjetu Roku i ekipi iz SRD “Rudar – Kreka” – Sekcija “Šicki brod” te da vidim i uživo jezero i šta se na njemu uradilo.
Došao sam taman da, ako ništa, pomognem u “cupanju” jednog potopljenog drveta koje je smetalo buducoj poziciji za lov šarana.
Kako mi rekoše, sve ide po planu i programu, samo što je Roko, po meni, fasovao opasnu upalu sinusa i dobro ce iskihati (bukvalno iskihati) ronjenje u hladnoj vodi jezera i vezanje drveca sajlama.
Uz kafu smo malo o problemima kojih je, po njihovim rijecima, sve manje i manje, jer je najgore bilo u pocetku dok su mreže i mrežari harali jezerom.Trebalo je imati hrabrosti i volje najednom se pojaviti i reci: “Dosta je više!”
Pricali su mi kako su znali noci provesti u camcu predostrožnosti radi, ako im se neko ucini sumnjivim, pokazali su mi i

sajle koje su razvukli štiteci jedan zaljev u kojem se mrijesti šaran, a gdje znaju po noci dolaziti krivolovci i zabacivati udice.Sada, ako se i odluce na taj krivolov, sisteme ostavljaju na tim sajlama.
Na jezeru ima još mnogo posla, svjesni su i oni, ali

ne posustaju, oni imaju volje, oni su istinski zaljubljenici u ovo jezero i šteta je što opština Tuzla ne “pogura” ovu ekipu da i realizuju ono što su zamislili.
Moje licno mišljenje da 10 Panonskih jezera nije vrijedno jednog Šickog broda, ali gosp. Imamovic Jasmin, nacelnik opštine Tuzla i ja imamo razlicito mišljenje (na žalost).
Sa malo ulaganja, jedna strana jezera može biti divno kupalište, u cistoj vodi (ovde moram prepricati pricicu koja ne mora biti istinita, a vezana je za Panonska jezera – kažu da su lokalni mangupi brojali koliko ljudi u toku dana koristi wc kabine na jezeru.Kažu da taj broj nije prešao 100!? A na jezeru bude nekoliko hiljada ljudi!?) dok bi druga strana bila idealna za ribolov, u nenarušenom ambijentu.
No, da ne ispadne kao predizborno “panjkanje” i buduceg kandidata za nacelnika, vraticu se onom što se dešava na jezeru.
Ekipa je uredila prilaz koji je oznacen lijepim umjetnickim slikama (na slikama ispod), napravila prospekt, i kako napisah, sredjuju se pozicije i prostor oko ribocuvarske kucice.Bez pomoci nacelnika (opet ja).
I nastavljaju dalje!
Bistro Roku i ekipi i vjerovatno se za koji dan opet vidimo!
Ispod slijedi pravilnik o ponašanju na vodi i par slika.

Pročitajte i:   Ministar Košarac organizovao sastanak zbog problema plutajućeg otpada na Drini

SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO „RUDAR KREKA” TUZLA
SEKCIJA ŠIcKI BROD
PRAVILNIK PONAŠANJA NA VODI
OBAVEZA SVAKOG RIBOLOVCA JE DA POŠTUJE I DA SE PRIDRŽAVA OVOG PRAVILNIKA

1.STROGO ZABRANJEN IZLOV ŠARANA I AMURA
2.NAVEDENE VRSTE RIBE NAKON ŠTO SU ULOVLJENE, MORAJU SE NEOŠTEcENE ODMAH VRATITI U VODU.ZABRANJENO JE NJIHOVO DRŽANJE U SAKOVIMA I cUVARICAMA.FOTOGRAFISANJE ULOVLJENIH KAPITALNIH PRIMJERAKA RIBE JE DOZVOLJENO I TO ODMAH NAKON ŠTO SU ULOVLJENE.
3.RIOBOLOV JE DOZVOLJEN SAMO UZ POSJEDOVANJE ODGOVARAJUcE RIBOLOVNE DOZVOLE.
4.MAKISMALAN BROJ ŠTAPOVA JE 3, A SAMO JEDAN OD DOZVOLJENA 3 MOŽE BITI SA SISTEMOM NA PLOVAK.
5.DNEVNI RIBOLOV SE OBAVLJA U TREMINU OD 05 DO 20 cASOVA.
6.LOV NA KOMERCIJALNIM POZICIJAMA DOZVOLJEN JE 24 SATA DNEVNO UZ PLAcANJE KOTIZACIJE BEZ OBZIRA NA POSJEDOVANJE RIBOLOVNE DOZVOLE.
7.RIBARI KOJI OBAVLJAJU RIBOLOV NA KOMERCIJALNIM POZICIJAMA OBAVEZNO SU DUŽNI JAVITI SE RIBOcUVARU.
8.RIBARI KOJI OBAVLJAJU DNEVNI RIBOLOV MOGU PARKIRATI AUTOMOBIL ISKLJUcIVO NA GLAVNOM PARKINGU.
9.RIBARI KOJI OBAVLJAJU NOcNI RIBOLOV NA KOMERCIJALNIM POZICIJAMA MOGU AUTOMOBIL PARKIRATI NA PREVIdjENO MJESTO KOD RIBOcUVARSKE SLUŽBE (KONTEJNERA) .
10.NOcU JE ZABRANJENA UPOTREBA cAMCA, cAMCA NA DALJINSKO UPRAVLJANJE, HRANJENJE I RAZVLAcENJE SISTEMA SA MAMCIMA, PLIVANJEM, TE UPOTREBA VAZDUŠNIH JASTUKA I SLIcNO.
11.ZABRANJENO JE UNIŠTAVANJE OKOLIŠA, NARUŠAVANJE PRIRODNOG IZGLEDA JEZERA I LOŽENJE VATRE A DOZVOLJENA JE UPOTREBA ZATVORENIH ROŠTILJA.
12.ZABRANJENO JE POLAGANJE PRAVA NA VLASTITO MJESTO ZA RIBOLOV. KOMERCIJALNA POZICIJA SE MOŽE REZERVISATI NEKOLIKO DANA UNAPRIJED POZIVOM NA BROJ MOBITELA RIBOcUVARSKE SLUŽBE.
13.SVAKI RIBOLOVAC JE DUŽAN U TOKU RIBOLOVA ODLAGATI SMEcE NA ZATO PREDVIdjENO MJESTO.
14. U TOKU I NAKON RIBOLOVA A NA ZAHTJEV RIBOcUVARA SVAKI RIBOLOVAC JE DUŽAN DATI NA UVID RIBOLOVONU DOZVOLU, PRIBOR, MAMCE I ULOVLJENU RIBU KAO I NAKON RIBOLOVA DOZVOLITI PREGLED ULOVA I AUTOMOBILA.
15.NEPOŠTIVANJEM PRAVILINIKA PONAŠANJA SVAKI RIBOLOVAC MOŽE BITI SANKCIONISAN UDALJAVANJAM OD RIBOLOVNE POZICIJE I DRUGIM MJERAMA.
OVAJ PRAVILNIK JE IZRAdjEN JE NA OSNOVU STATUTA DRUŠTVA I ZAKONA O SLATKOVODNOM RIBARSTVU U CILJU MAKSIMALNE ZAŠTITE RIBLJEG FONDA I PRIRODNOG IZGLEDA JEZERA TE UNAPREdjENJA OPŠTE RIBOLOVNE KULTURE I PONAŠANJA NA VODI.
UPRAVNI ODBOR ZADRŽAVA PRAVO NA IZMJENU I DOPUNU PRAVILNIKA.
ŽELIMO VAM UGODAN BORAVAK I USPJEŠAN RIBOLOV!
BISTRO!!!
UPRAVNI ODBOR

Pročitajte i:   Gradovi Bihać i Istočno Sarajevo potpisali Deklaraciju o zabrani izgradnjehidroelektrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.