Najnovije vijestiReportaže

Komadic prirode u sivilu betona i ribolov na Miljacki

Nedavno sam, šetajuci sa mojim, od prije neki dan “prvacicem”, nabasao na jedan lijepo sredjen parkic.Malo je zavucen izmedju zgrada pa se ne primjeti sa našeg šetališta, ali nemogucnost pravolinijskog šetanja gore pomenutog prvacica nam je otvorila pogled i na taj parkic.
Sve besprijekorno sredjeno, puno cvijeca, citave klupe, nigdje smeca, ustvari, smece na mjestu gdje treba biti, razni ukrasi po parkicu i jedna mala fontanica i bazencic.
U bazenu tri ribice – koi šaran, “kuglašica” i teleskop riba.Oduševljen izgledom i ocuvanošcu parka, pitao sam neke ljude ko je sve to napravio i ko uopšte vodi brigu o ovom parkicu pa je ovako sacuvan.
“Senad, on je to sve sam i napravio.”
Lijepo ime, pomislih ;-).
Senad Bajraktarevic, covjek koji je krenuo u tu avanturu izgradnje i sredjivanja parkica za dobrobit svih, snalazio se kako je znao i umio – od sitnih donacija stanara zgrada koji su cijenili to sto pokušava, do “posudjivanja” materijala sa obližnjeg gradilišta (što bi reci – “cilj opravdava sredstva”).
Kako se povezao ovaj parkic sa ribolovom i to na Miljacki? I to u Hrasnom?
Evo kako!
Vec par godina gledam dva-tri jata

klijena kako se “suncaju” uz obalu u mom naselju.Ove godine sam odlucio probati kojeg i uloviti.
Izašao sam u predvecerje sa mojim malim ribarom i pokušao kojeg prevariti na muhe.
Nisam dugo cekao, mali klijenic, ali nešto mi pravo drag.U ratu nisam pecao na Miljacki kad je bila puna ribe, nije se imalo kad, tako da mi je ovo prva riba koju sam ulovio u mom naselju.
Malo zatim, jako lijep komad mi spade – “bacao” sam sa šetališta i pri izvlacenju, jal riba, jal mušica mi je zapela za betonski podzid i ispravila se udica.
Moj mali ribar i ja smo se spuštali niz vodu i u blizini “Senadovog” parkica uhvatim još jednog klijenica (poceo sam i sa stihovima).
“Tata, hajde da ga ubacimo u bazencic sa šaranom i ostalim ribicama da se druže!”.Hajde, kontam, sigurno im je u bazenu cistija voda nego u Miljacki, a bice interesantni djeci.
Tu je bio i Senad koji je rekao da ubacimo sve što uhvatimo.
Nisam više ništa uhvatio i ostalo je na tom jednom.
Nakon par dana sam o tim klijenovima pricao Šehi koji je boravio u Sarajevu i dogovorili smo da on, Svirac i ja pokušamo jedan dan uhvatiti kojeg veceg jer je Svirac bio expert za lov klijenova iz Miljacke.
Na žalost, Svirac je bio na moru, pa smo taj poduhvat realizovali Adi, Šeha, Azim i ja.
Praceni brojnim gledalištem, zluradim dobacivanjem i poistovjecivanjem našeg ribolova sa pecanjem u lavoru, podsmijesima, ipak je desetak klijenica prebaceno u bazen u parkicu.
Najveceg je “digao” Adi na skakavca, i srecom smo ga uspjeli uslikati prije nego se otkacio sa udice i pao nazad u vodu.
Kod tog ribolova nam se prikljucio i sam tvorac parkica, Senad Bajraktarevic, te jedan djecak koji je posjetilac stranice – Haris.
Kada sam nekome objašnjavao nešto o stranici, Haris me pitao: “Jeste li vi Senad” i kad je dobio potvrdan odgovor, rekao mi je da je “na stranici” cesto i poceo nabrajati “Zander, Diver, Šeha, Enko, Amir….”.
Onda sam se sjetio silnih prepucavanja na stranici i svadja, te mi bi krivo što to sebi dozvoljavamo, jer stranicu posjecuju i mnogi drugi “Harisi” – djecaci od 13-16 godina.
Na kraju smo svi otišli odmoriti i popiti jednu “hladnu” u hladu.
Haris je pio sok.
Pricu o parkicu cu ovde nastaviti, ona je i poenta.
“Opštinari” opštine Novi grad su culi za ovaj prakic, sa nešto novca i pogurali njegovu izgradnju, a sada su napravili projekat za još veci, na par puta vecoj zelenoj površini koja zjapi prazna. Investitor ce biti opština, potrebna papirologija je u “proceduri”, a jedan od izvodjaca radova ce biti onaj ko je i zaslužan da se izgradnja tog veceg pokrene od opštine – Senad Bajraktarevic.
Ispod ide vijest iz Dnevnog avaza o tom projektu.
Predstavljeno idejno rješenje parka
Predvidjena je izgradnja hortikulturnih i vodenih sadržaja, pješackih staza te postavljanje mobilijara…
U MZ Staro Hrasno jucer je gradjanima predstavljeno idejno rješenje za hortikulturno uredjenje parka u ulici Antuna Branka Šimica, te su anketirani. Idejno rješenje sacinila je firma “Iris Garden”, a predvidjena je izgradnja
hortikulturnih i vodenih sadržaja, pješackih staza te postavljanje mobilijara. Anketu su organizirali Opcina Novi Grad i ekološki aktivisti MZ.
– Želimo cuti mišljenje gradjana, kako bi park mogli urediti onako kako njima odgovara, jer ce ga oni i koristiti – rekla je Hazima Pecirep, savjetnica nacelnika za ekonomske poslove.
Autor: L. K.

Nisam pesimista, ali ne procitah u vijesti iz avaza ni rijeci o Senadu.
Samo me strah da se neko od “opštinara” ne sjeti “nekog svog” ko bi to “mnogo jeftinije uradio”.
Nadam se da nece!
Bistro Senadu, Harisu i svima koji su pomogli izgradnju ovog komadica prirode u sivilu betona.
Slike:Žena mi u mene sa balkona i ja
Text:Dnevni avaz i ja

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

One thought on “Komadic prirode u sivilu betona i ribolov na Miljacki

  • Sadik Konjhodzic-Biko

    Konacno nesto lijepo za vidjet i procitat !Samo par metara dalje sam i ja rastao i zivio u starom Hrasnu,inace sam dugogodisnji ribolovac,tako da sam samim tim jos vise odusevljen vasom aktivnoscu !Bravo,lijep pozdrav iz Minhena !!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.