Ekolozi pozivaju na spas delte Neretve

Zenicki ekološki aktivist, Akif Smajlovic danas je na adrese clanova Predsjedništva BiH, premijera BiH Nikole Špirica, predsjednika i premijera Republike Hrvatske, Stjepana Mesica i Ive Sanadera, kao i ekološkim udruženjima u BiH uputio otvoreno pismo pod nazivom “Spasimo deltu Neretve, zaustavimo Dodika”.
“Osjecamo dužnost i potrebu da Vas upoznamo s posljedicama hidroenergetskog projekta Gornji horizonti, koji se zasniva na “proširenju“ sliva Trebišnjice sa 7 hidroelektrana i 6 akumulacija, proizašle iz osnovnog projekta uradjenog 1976. godine.
Tom suludom projektu prije 32 godine suprotstavili su se napredna omladina iz Stoca i Titova vlada je obustavila taj projekat. Od bosanskih vlasti ništa ne ocekujemo, pošto ce srpski predstavnici staviti veto pozivajuci se na zaštitu nacionalnog pitanja.
Od gosp. Sanadera ocekujemo da
hrvatsku, ali i bh. javnost upozna sa temom razgovora sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom prilikom njegove posjete Zagrebu poslije prošlih parlamentarnih izbora u BiH.
Opravdano sumnjamo da se radilo o dogovoru da Hrvatska ne pokrece pitanja vezana za Gornje horizonte jer ce zauzvrat dobiti koncesiju na jednu od hidrocentrala na Trebišnjici”, stoji u otvorenom pismu.
Smajlovic od hrvatskog predsjednika Stipe Mesica ocekuje da pokrene medjunarodni spor o prevodjenju sliva Neretve u sliv Trebišnjice i na taj jedini moguci nacin spasi Bunu, Bunicu, Bregavu, Hutovo blato i najljepšu deltu na Mediteranu, deltu Neretve.
“Zeleni BiH od svojih kolega iz Zelene akcije Hrvatske ocekuju da animiraju hrvatsku javnost protiv izgradnje Gornjih horizonata”, naveo je u svom priopcenju Akif Smajlovic, predsjednik Opcinskog odbora Zelenih BiH – Zenica.

Pročitajte i:   Ilidža: Građani zabrinuti zbog pojave bijele materije u rijeci Zujevini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.