Ribolovni turizam u BiH

Danas je na satelitskom francuskom kanalu Seasons, koji za tematiku ima lov i ribolov, emitovana emisija posvecena mušicarenju u revirima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Francuze je oduševila priroda i bogatstvo kapitalnih lipljena i potocne pastrmke, ali i predusretljivost domaceg stanovnistva!

Moja opaska.
Svijedoci smo sve veceg broja stranaca na našim vodama i svi imaju za cilj da se odmore, upoznaju obicaje drugih naroda i pokušaju uhvatiti po koju ribicu.
Ovo je šansa za sve regione u BiH da krenu ozbiljnije se baviti ribolovackim turizmom, te zaštite vode od dalje devastacije, riblji fond od krivolova i tako ucine svoje vode dovoljno atraktivnim za ribo-turiste koji godišnje potroše na milione dolara po raznim destinacijama koje su, po mom mišljenju, manje interesantne od onoga što im mogu pružiti zemlje jugo-istocne Evrope.
Na duže staze, ova turisticka grana može zaposliti na stotine mladih ljudi Bosne i Hercegovine.
Znam licno za slucajeve gdje su stranci dolazili sa najboljim namjerama a derali su ih po novcaniku svi, od ribocuvara pa do vulkanizera.
Nadam se da ce se situacija promjeniti glede balkanskog odnosa prema biznisu i da ce ljubitelji ribolova iz cijelog svijeta moci, baš kao i ovi Francuzi, poslati pozitivnu poruku ostalim ribarima željnih ljepota kakve samo mi imamo.

Dobro se dobrim vraca !
Bistro Bosno i Hercegovino!

Pročitajte i:   Šetnja obalom Bosne u Modriči: Uz rijeku plove i divlje deponije, gume, leševi...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.