Najnovije vijestiOstale vijesti

Poribljavanje jezera Alagovac i rijeka Batuša i Zalomka

Uporni clanovi SRD “Zalomka” iz Nevesinja su baš odlucili preporoditi i samo društvo, a i vode kojim gazduju.
Nakon reorganizacije društva i izbora novog Upravnog odbora, akcija cišcenja vodotokova, organizacije fly fishing škole za osnovce (skupa sa USR “Blagaj iz Blagaja), te održanog prvog društvenog takmicenja, na red je, a na kraju ribolovne sezone, došlo vrijeme i za poribljavanje voda.
Mail iz SRD “Zalomka” Nevesinje glasi:
“clanovi S.R.D. “Zalomka” Nevesinje sproveli su još jednu uspješnu akciju – dana 24.09.2008. godine poribili smo naše vode sa mladji šarana, potocne pastrmke i nešto malo linjaka.
U jezero Alagovac ubaceno je

750 komada mladji šarana velicine 0.3kg. i 500 komada šarana velicine od 700-1.000 gr., kao i pedeset komada linjaka; u potok Batuša i u rijeku Zalomku pušteno je 3.000 komada mladji potocne pastrmke velicine 8-15cm (1.000 komada u Batušu i 2.000 komada u Zalomku.
Danom poribljavanja, dakle od 24.09.2008. godine, završena je ribolovna sezona na vodama kojim gazduje S.R.D. “Zalomka” Nevesinje, jer smo uveli zabranu ribolova da bi se mladj što bolje adaptirala i “primila”, a naredna ribolovna sezona pocinje, naravno, 01.03.2009.godine.
Ako uzmemo u obzir da smo u maju u naše vode pustili 20.000 komada mladji kalifornijske pastrmke kao i 110 komada šarana koje smo nabavili sami, mislimo da je ovo bila jedna od najplodnijih sezona od nastanka S.R.D. “Zalomka”.
Sva riba je bila u odlicnom stanju i potpuno zdrava zašto imamo svu potrebnu dokumentaciju od veterinarskog instituta u Mostaru, a takodje smo dobili i analizu genetickog diverziteta za potocaru koju smo nabavili u ribogojilištu Laks D.O.O. Salakovac, Mostar.
Bistro!”
SRD “Zalomka” Nevesinje

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.