Najnovije vijestiOstale vijesti

Digitalna fotografija – na šta obratiti pažnju?

Dobih mail od jedne firme koja prodaje fotoaparate sa korisnim informacijama o tome kako napraviti što kvalitetnije slike, pa ga prenosim i vama.
Procitajte, ovo su osnovne informacije, a praksom i eksperimentisanjem cete nadoci “u hodu”.
Samo usmjeri i okini – to nije dovoljno ni za digitalnu fotografiju! Bilo da koristite standarni film ili cip slike sa point-and-shoot fotoaparata – bit ce bolje ako slijedite nekoliko korisnih savjeta
Pazite na pozadinu:
Nastojte da pozadina svojim sadržajem ne odvlaci pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina istice objekt.
Približite se:
U pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlaci pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom.
Neka objekt ne bude uvijek u središtu:
Nema ništa loše u tome ako je

osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte je ponekad postaviti na jednu stranu i time cete postici dinamicnu kompoziciju koja je oku interesantnija.
Zahvatite i bliske predmete:
Kada snimate krajolike i udaljene objekte, ukljucite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni ce fotografiji dati dubinu i perspektivu.
Budite “nevidljivi”:
Kada snimate ljude, nastojte da se oni bave nekom aktivnošcu! Tada nece obracati pažnju na vas i na fotografijama ce se osjetiti spontanost.
Prepoznajte dobro svjetlo:
Dovoljno svjetla je nužno za dobru ekspoziciju , ali dobro svjetlo cini uspješnu fotografiju!
Zapamtite da snažno suncano svjetlo nije uvijek najbolje svjetlo za fotografiranje. Vrlo jako sunce daje oštre sjene na licu i cini da snimana osoba “žmirka”. Jedan sat nakon izlaska sunca, i jedan sat prije zalaska sunca se smatra najboljim vremenom za snimanje fotografija.
Držite fotoaparat mirno ili koristite blic:
Mirno držanje fotaparata je uvjet za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidac ucinite to nježno, jer i mali pomak fotoaparata može uzrokovati neoštrinu. Obavezno koristite stativ. Blic koji je ugradjen u vaš fotoaparat nije koristan samo po noci nego i u zatvorenom prostoru.
Odaberite odgovarajuci ISO osjetljivost:
Tri najpopularnije osjetljivosti su 100, 200 i 400. Radi se o razlicitim osjetljivostima na svjetlo (veci broj – veca osjetljivost). Oni koji ce snimati pod suncem ili sa blicom neka odaberu ISO 100. Ako želite fotografije prirodnog ugodjaja kod postojeceg i slabijeg svjetla (u sobi, kraj prozora) lakše cete ih snimiti ako upotrijebite ISO 200 i 400.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.