Najnovije vijestiOstale vijesti

Država Kalifornija u borbi protiv zubatog jezerskog predatora

U posljednjem desetljecu, država Kalifornija vodi “Sizifovu bitku” protiv “sjeverne štuke” (northern pike) – ribe i “stroja za proždiranje”.
Sredinom devedesetih, kada su pronadjene prve štuke u jezeru Davis, taj pronalazak je izazvao paniku kod ribolovaca zbog moguce migracije pastrmke nizvodno te negativnog efekta na turizam uopšte.
Od tada, potrošeni su milioni dolara i hiljade radnih sati da se uništi populacija štuke u jezeru.
No sve isprobane metode – trovanja (???), ribolov agregatima, eksplozivom (???) i mrežama konstruisanim za izlov štuke – nisu istrijebile štuke.
“Iz jezera smo izlovili oko 65000 jedinki štuka” kaže Steve Martarano glasnogovornik ministarstva za ribe i divljac (State Department of Fish and Game) “i nismo napravili nikakvog pomaka.”
Ministarstvo do sada nije imalo srece u svojim pokušajima pa su u pocetkom septembra 2007 godine krenuli sa 500 radnika u još jedan pokušaj vrijedan 16 miliona dolara da se riješe ove “invazivne vrste”.To je ujedno i najskuplji ikad poduzeti projekat sa slicnim ciljem.
“Štuka je najveca i najopasnija grabljivica”, rekao je Ed Pert, projekt menadžer. “Ako ovaj put ne uradimo

posao kako treba, moracemo dobro razmisliti o sljedecem nacinu njenog iskorjenjivanja.”
Od 01.05. 2007., jezero je bilo zatvoreno za javnost.Plan je bio jednostavan – zatrovati sve ribe sa 17.000 galona “rotenone” – pesticid koji ribe apsorbuju kroz škrge gdje im se blokira proces uzimanja kisika iz vode (disanja) (???).
Taj pesticid se smatra sigurnim za ovakav vid istrebljenja životinja, mada neki smatraju da može biti uzrocnikom parkinsonove bolesti i nekih vrsta karcinoma.
Ali Gerald Sipe, direktor Agencije za javno zdravstvo Županije Plumas, rekao je da negov ured smatra da ovaj plan i upotreba pesticida nece štetno uticati na ljude.
Ovo nije prvi put da se ovaj pesticid koristi u jezeru Davis.1997 godine, dužnosnici su koristili formu ovog pesticida u prahu koja je ipak otrovala vodu te je grad Potrola dugo godina bio bez vodoopskrbe (sada prvenstveno crpi vodu iz svojih bunara).
Tada je odobreno 9.2 miliona dolara za infrastrukturu grada i okoline, ali dvije godine kasnije – štuka je bila ponovo u jezeru.
Ovaj put, država se usredotocuje na potoke i kanale koji dolaze u jezero Davistako da ce 60 radnika nositi otrov i sipati ga u te vodotokove koji jezero opskrbljuju vodom.
Takodje, pocela je i opsežna kampanja upoznavanja javnosti sa ovim projektom i opisom ovog metoda ubijanja štuka, koju je pred novinarima obrazlagao biolog – ihtiolog Stafford Lehr.
“Ribe ce biti izložene pesticidu 8 sati”, rekao je gospodin Lehr “što je više nego dovoljno da pobije sve ribe.”
Niko ne zna tacno koliko bi jedinki moglo biti u jezeru a procjene su od nekoliko desetaka hiljada do nekoliko stotina hiljada, niti bilo ko zna odakle su se štuke pojavile u jezeru Davis.
Gospodin Martarano smatra da bi mogle biti ubacene od sportskih ribolovaca koji cjene njihovu borbenost “na udici” ili možda “eko-teroristi” koji su je mogli ubaciti “samo da bi izazvali nevolje.”
Bez obzira na porijeklo štuke u jezeru, ona nije prijateljski došljak u bilo koji eko-sistem u kojem nije autohtona.
Lovac pun zuba oštrih kao brtiva koji može narasti više od jednog metra proždire sve što mu prodje pokraj usta ili udje u vidokrug – ribe, žabe, pa cak i patke i plovke, a ima i prica da je štuka pojela i malog psa.
Iako nije ukusna kao pastrmka, štuka je jestiva, a neki i glorificiraju njeno meso pripremljeno po nekim receptima.No, kako kaže gospodin Martarano, u Kaliforniji, posjedovanje štuke – mrtve ili žive je – ilegalno.
Državni dužnosnici su zabrinuti da bi se štuka mogla rasprostraniti i do delte Sacramento-San Joaquín gdje bi mogla ugroziti ionako ugrožene vrste lososa i “delta smelt” ribu.Oko jezera su postavljene table na kojim se preporucuje svima koji ulove štuku da joj odsjeku glavu i bace je nazad u vodu.
U ponedjeljak je, napokon, otrov poceo djelovati – prve ribe “fingerlings – i” su poceli nizvodno plutati izvrnuti na ledja.Vec u utorak su stizali izvještaji o vecim štukama u istom položaju.
“Nakon što se trovanje završi i nakon što sve mrtve ribe budu izvadjene iz jezera, jezero ce biti testirano na toksicnost, i ostat ce zatvoreno dva mjeseca”, rekao je gospodin Martarano. Nakon toga, pocet ce revitalizacija jezera s ciljem da se u jezero Davis ubaci milion kalifornijskih pastrmki do 2010. godine.
Nije svaki pokušaj bio ohrabrujuci – u martu 2003 godine državni cinovnici su pokušali podvodnim detonirajucim kablom “raznijeti” štuke, no ukupni broj u tom pokušaju ubijenih štuka je bio 4?!
Jim Murphy, upravitelj grada Portola, gradica sa 2.300 stanovnika uz rijeku Feather je rekao da je optimistican sa ovim novim planom
-” Ne mislite da bi mi poticali nekoga da nam stavljaju hemikalije u našu vodu za pice, ali mi bolje razumijemo naše sadašnje potrebe i prioritete.
Taj osjecaj dijeli i Sara Bensinger koja vodi “Grizzly Country Store” – prodavnicu ribolovne opreme.Gospodja Bensinger je rekla da je bila jako oštecena sa pojavom štuke u jezeru jer joj je promet naglo opao.
Prvi septembar i pocetak iskorjenjivanja štuke, ona i još 200 drugih mještana su proslavili na obali jezera Davis paleci na lomaci papirnu štuku dugu 4 metra kojoj su umjesto zuba stavili eksere.
“One (štuke), ovaj put krecu na pravi put, a mi cemo krenuti iz pocetka” rekla je gospodja Bensinger.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.