KrivolovNajnovije vijestiReportaže

Da li su reviri ono što su bili? (www.unskiribari.com)

Tekst i foto: Rejhan Karabegovic
Dana 16.11. 2008. godine, željni pravog mušiöarskog doživljaja, zajedno sa Adnanom Mujakićem-Mecom i Rinaldom Karabegovićem uputio sam se na revir «UNAC» koji se nalazi u Martin Brodu. Mislio sam da ću kao i uvijek napisati reportažu jednog ribolovnog izlaska na vodu, prenijeti lijepe utiske, pohvaliti se kapitalnim primjercima ribe ali od toga ništa. Neću se zadržavati na pitanju kakva je uloga revira i kakav oni imaju ekonomski karakter, već ću vam prenijeti moja zapažanja o samom odnosu prema ribolovu naših takozvanih ribolovaca ili bolje receno krivolovaca. Konkretno mislim na ribolovno područje od Kulen Vakufa do Martin Broda, znaci područje otvorenih voda i revira UNAC. Svi unski ribolovci znaju da je to još uvijek jedno od najatraktivnijih područja za ribolov sa dobrim bogatstvom salmonidne ribe.
Krenućemo od revira……

I ptice na granama znaju kada je u pitanju revir UNAC da je največa najezda ne-ribara u kasnim noćnim satima (a to traje godinama) gdje se vrši neselektivan izlov ribe svim i svačim.
Ribočuvarska služba (o.p. jedan čovjek 24 sata bez zamjene) nije u stanju i objektivno ne može kontrolisati stanje noću, jer treba biti heroj i u gluho doba noći sačekivati ribare po šipražju. Valjda , da se nadovežem, pa i taj čovjek nekad mora spavati. Iz dana u dan ti negativci bivaju uhvaćeni od strane ribočuvarske službe, normalno uz asistenciju policije i DGS, što je bio primjer i noć ranije na istom reviru . Ali od toga ništa. Ribolovni alati i ulov se uvijek sakrije a sama prekršajna prijava se rijetko realizira na općinskom sudu. Iako se često poribljava, zbog financijskog momenta, (statistički gledano tu dolazi najveći broj stranih ribolovaca), revir trenutno nastanjuje 5-6 kalifa veličine oko 50 cm i «milion» kedera kalifica da ti se život smuči. I te velike kalife, su aktivne da bog sačuva. Zašto? Pa zato što je sve izlovljeno na nezakonit način a preostala riba izbnabadana kao goblen. Kad su u pitanju otvorene vode na području Martin Broda tog dana ribočuvarska služba je uhvatila dvojicu poznatih krivolovaca u sred bijela dana na području ribljeg PLODIŠTA, gdje je ribolov zabranjen tokom čitave godine a koji su uz to koristili i zabranjena sredstva i alate za ribolov. Eto koliko su bili srdačni, da je morala reagirati lokalna policija. To je samo jedan primjer koji sam ja zapazio na tom području tog dana. Au, šta se radi onda tokom čitave godine. Dok ne proradi ljudska svijest, da mi idemo u ribolov radi onoga što ribolov čini takvim kakav jeste,(priroda, druženje,ribolovni adrenalin itd) a ne radi mesarstva bojim se da cu okačiti na klin svoj pribor do boljih vremena ili se posvetiti drugom hobiju.
BISTRO!

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

IZVOR: www.unskiribari.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.