Mrežom na «pjegavu ljepoticu i kraljicu Une»(www.unskiribari.com)

tekst i foto: Rejhan Karabegović
Dana 24.11.2008. godine u jutarnjim časovima na rijeci Uni na potezu Velhovo (Kotlac) koji se nalazi nadomak Bihaća, ribočuvarska služba U.S.R. «UNA» iz Bihaća je uhvatila u krivolovu Jerković Mirka-MIKU. Vijest ne bi bila senzacionalna da se radi o običnom ribaru, jer se takve stvari često dogadjaju , vec je riječ o «čovjeku?» Koji je nama bišćanima oduvijek poznat po korištenju mreže radi ulova ribe. I novčane i zatvorske kazne takvo biće nisu mogle spriječiti da radi to što radi. Drskost je još veča što je isti izvlačio mrežu u jutarnjim satima a ne u noćnim što bi bilo logično. Da se radilo o ciprinidnim vrstama ribe (klen, škobalj itd) čovjek bi nekako i mogao preći preko toga ali kad se radi o ovakvim plemenitim ribama a pogotovo kad je u pitanju mladica i pastrmka koja je na mrijestu , ovakav zločin treba najstrože osuditi. Kako smo doznali….

isti je u noćnim satima sa još jednim nepoznatim pomagačem razvukao 30 metara mreže na potezu Velhovo a u jutarnjim satima izvukao mrežu sa ulovom od četiri autohtone unske potočne pastrmke i jednom mladicom od 1-1,5 kg. (mladcenjak). U tom trenutku je naišla ribočuvarska služba koja je u ladji našla 4 pastrmke i jednu mladicu spremne za masnu prodaju a kraj obale mrežu.. Ovim putem čestitam ribočuvarskoj službi na sihroniziranoj akciji sprečavanja najteže vrste krivolova na rijeci Uni i očuvanja ribljeg fonda za buduće naraštaje.

Pročitajte i:   Mještani Buturović Polja i aktivisti iz svih krajeva BiH danas su natjerali kamione i mašine da se vrate na rikverc i tako spriječili početak izgradnje dvije mini hidroelektrane (MHE) na rijeci Neretvici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.