Održana 5. skupština SRS BiH

Dana 20.12.2008. godine u Zenici je održana Izvještajna Skupština SRS Bosne i Hercegovine.
U pripremi Skupštine u 10 sati održana je sjednica Upravnog odbora Sportsko ribolovnog saveza BiH, na kojoj su razmatrani materijali za Skupštinu i pripremljeni Izvještaji Upravnog odbora i Nadzornog odbora koji su poslije podneseni na Skupštini.
5. Skupština Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine radila je po slijedecem dnevnom redu:
1. Izbor radnih tijela
2. Izvod iz Zapisnika sa 4. Skupštine SRS BiH od 14.04.2008 godine,
3. Izvještaji:

a) o radu Upravnog odbora za 2008.godinu;
b) Nadzornog odbora o pregledufinansijskog poslovanja Saveza za 2008.god.;
c) o finansijskom poslovanju Saveza za 2008 godinu;
4. Informacija predsjednika Izvršnog komiteta gosp. Klepic Djordja o toku priprema 16. Evropskog prvenstva u musicarenju;
5. Izmjene i dopune Statuta SRS BiH;
6. Program rada Saveza za 2009. godinu;
7. Finansijski plan Saveza za 2009.godiu;
8. Razno


Nakon usvajanja dnevnog reda i konstatacije od strane Verifikacione komisije da Skupštini prisustvuje potreban broj delegata, Skupština je pocela svecanim dijelom.Predsjednik Sportskog saveza Bosne i Hercegovine gosp. Omer Stambolic u ime Saveza urucio je Saranskoj reprezentaciji SRS Bosne i Hercegovine posebno priznaje Pehar i plaketu za postigniti uspijeh na svjetskom šaranskom prvenstvu 2008. godine u Južnoj Africi. Naša reprezentacija je na tom prvenstvu svijeta osvojila izvrsno 6. mjesto.
Zapisnik sa prethodne 4. sjednice Skupštine je usvojen uz prijedlog clana nadzornog odbora Nikole Konjevoda da se raspravlja i o Zapisniku Nadzornog odbora od 15. 04.2008 godine.
Predsjednik Upravnog odbora podnio je kraci ekspoze o radu Upravnog odbora, na koji od strane delegata nije bilo vecih primjedbi.
Predsjednik Nadzornog odbora Bogumil Simic je upoznao delegate da se sastao Nadzorni odbor i razmatrao Izvjestaj o poslovanju saveza za 10. mjeseci. Nije bilo nekih vecih primjedbi, posebno sada kada angazovan novi knjigovodja koji radi dobro posao na vodjenju evidencija i predlazio da se Izvjestaj sa nekim manjim primjedbama vezanim za racune koji su ispostavljeni za usluge, a na njima nema naprimjer PDV broja usvoji.
Po ovom Izvjestaju nakon toga otvorena je rasprava. Husein Odobaša clan Nadzornog odbora ponovo je ukazao na zapisnik od 15.04.2008 godine, kao i Nikola Konjevod clan Nadzornog odbora, koji su rekli da po njemu nije postupljeno. Ponovo su ukazali na propuste oko isplata putnih troskova, nepostivanja tendera oko nabavke šarana za 27. SKP itd.
Uslijedila je žucna rasprava i kazivanja da je bilo propusta, ali da nije bilo kriminala i da je to bila najveca sportska manifestacija za koju su dobivene najvise ocjene. Odobaša je predložio da se angažuje i posebna revizorska kuca koja ce ispitai poslovanje vezano za organizaciju 27. SKP. Postavljana su pitanja, a tko ce i to platiti? Slijedile su nakon toga ponovo pitanja i odgovori u stilu “ovo sto ja kažem je tacno, sve ima u Zapisniku, mi samo predlažemo Skupštini, a vi radite što želite”.
Slijedile su žucne i u pojedinim trenutcima nekorektne rasprave pojedinaca, da bi u pojedinim trenutcima vecina clanova Skupštine tražila je prekid ove rasprave koja se vec vise puta vodi na istu temu, a Skupština je izgleda postala mjesto za razracunavanje pojedinaca.
Na kraju rasprave usvojen je Izvjestaj Nadzornog odbora o kontroli poslovanja u 2008. godini sa primjedbama i sugestijama šta treba otkloniti u poslovanju da bi sve bilo po Zakonu.
Diskusija oko Izvjestaja o finansijskom poslovanju ukazala je na to da Entitetski savezi nisu izvršili svoije obaveze.
Ukupni prihodi SRS BiH iznose 268.295,10 KM, a rashodi 269.318,04 te da razlika je u pogrešnom knjiženju prigoda od cca 2.331 KM u korist prihoda. SRS Federacije duguje 15.000 KM , SRS RS 8.000 KM i Distrikta Brcko 7.000 KM prema paritetu koji je usvojen. Delegati iz SRS F BiH su naglasili probleme koje oni imaju u prikupljanju clanarine i naglasili da se ocekuje priliv sredstava po tom pitanju, te da ocekuju da ce izmiriti obaveze.Recenoj je da je ovih dana SRD Mostar izmirilo obaveze i da se to ocekuje i od drugih društava. Predsjednik SRS RS je ustvrdio da oni imaju sredstva, ali cekaju da se paritet u finansiranju ispuni, te ce oni tada izmiriti obaveze prema krovnom savezu prema usvojenom paritetu, odnosno ako SRS F BiH uplati svoja dugovanja po osnovu clanarine da su i oni spremni to odmah uciniti. SRS Distrikta Brcko nije izmirio svoje obaveze i zbog problema u tom Savezu nerealno je i ocekivati da obaveze izvrsi do kraja godine.
Izvještaj o poslovanju sa dopunama je usvojen.

Pročitajte i:   SRD ‘Vrbas’, Gornji Vakuf/Uskoplje: U subotu izvještajno-izborna Skupština udruženja

Informaciju o pripremama 16. Evropskog prvenstva u mušicarenju podnio je Predsjednik Izvršnog komiteta Djordje Klepic, koji je naglasio da se ovih dana ocekuje 2. sjednica Organizacionog odbora na kojoj ce se konacno dopuniti Organizacioni odbor, njegove komisije, te definisati staze i usvojiti Plan aktivnosti u 2009. godini. U funkciji pripreme 16. EP iduce godine 10. 11. i 12 jula u nasoj zemlji organizovat ce se KUP podunavsko-jadranskih zemalja u Fly Fishingu . To ce ujedno biti generalna proba pred Evropsko prvenstvo 2010. godine.
Pod 5. tackom razmatrane su predložene izmjene i dopune Statuta SRS BiH. Uslijedile su primjedbe od strane delegata iz SRS Federacije BiH da ima dosta manjkavosti u predloženom tekstu, te posto slijedi registracija SRS BiH u skladu sa Zakonom o sportu, da se Statut skine sa dnevnog reda i dopuni. U diskusiji je ucestvovao Predsjednik sportskog saveza Omer Stambolic koji je naglasio da kroz Statut treba regulisati da se mandat u sportskim organizacijama koje su uspješne, kao što je to naša ne ogranicava. Treba prilikom svakih izbora osigurati kontinuitet u radu, te je rjesenje da ostane 1/3 delegata u Skupštini dobro rješenje. Predsjednik SRS F BiH gosp. Oršolic je predlozio da se Statut dopuni i posalje SRS F BiH koji ima Skupstinu 24.01.2009. da ga i ti delegati razmotre.
Izrazene su dileme tko sta ima pravo oko donošenja Statuta, te da li ce se poštovati dogovor o procentu delegata koji bi trebali da obnove mandat (1/3 ), sto je usvojila Skupština SRS RS . Rasprava je dovela do toga da su delegati SRS RS zatraže pauzu, radi konsultacija i zauzimanja stava i svog zahtijeva po ovom pitanju.
Nakon nastavka iznesen je stav delegata iz SRS RS da oni zahtijevaju da se poštuje dogovor o broju delegata koji ce obnoviti mandat, a to je jedna trecina. Zakljuceno je da se Statut dopuni i za to je formirana komisija u sastavu: Culjak Stipo, predsjednik i clanovi Vojo Topalovic, Kristijan Orsolic, Slavko Pajic, i Bogumil Simic koja ima zadatak da se odmah poslije Nove godine sastane i napravi novi prijedlog Statuta i isti se dostavi Entitetskim savezima.
Skupština SRS F BiH i Distrikta Brcko treba da dostave Odluke u udruživanju u Savez BiH, kako bi se mogla izvršiti registracija SRS BiH kod nadležnog Ministarstva.
Program rada za 2009. godinu je usvojen sa primjedbom da se vodi racuna o racionalizaciji takmicenja, a na Prijedlog Takmicarske komisije utvrdjeni su prioriteti odlaska na medjunarodna takmicenja, gdje je apsolutni prioritet dat Fly Fishingu bas zbog 16. EP koji nas Savez organizuje 2010. godine, te priprema u 2009. godini.
Predsjednik TK SRS BiH gosp. Živkovic je naglasio da su u pripremi izmjene i dopune Pravilnika za sportsko ribolovna takmicenja i da ce ih Upravni odbor u konacnom tekstu usvojiti na narednoj sjednici.
Za sudijsku organizaciju, naglasio je Živkovic, dogovoreno je da sudijske organizacije Entiteta ostaju u organizacionom obliku kakav je danas, a da ce Entitetske sudijske organizacije delegirati svoje sudije na A i B listu krovnog saveza. Svake 2. godine vrsit ce se licenciranje sudija. Samo licencirani sudci mogu suditi na domacim i medjunarodnim takmicenjima koje organizuje SRS BiH. Nacin licenciranja, prijava i dobijanje licenci biti ce regulisan posebnim Pravilnikom. Jedan broj internacionalnih sudija i sudija koji dobiju licecu biti ce promovisan u sudije instruktore. SRD, takmicari, sudije, delegati cija drustva nisu izmirila obaveze prema Entitetskim savezima nece se u 2009. godini moci takmiciti u ligama koje organizuje SRS BiH, jer ce se od njih tražiti potvrda o izmirenju obaveza prije pocetka takmicenja. Program rada sa prijedlozima TK SRS BiH i ostalim prijedlozima jednoglasno usvojen.
Delegat iz SRS Distrikta Brcko Nermin Terzic, ukazao je na probleme koji oni imaju sa predsjednikom Saveza Distrikta Brcko koji opstruira rad i nista ne radi. Rekao da ce delegati u njihovoj Skupštini zahtijevati sazivanje vanredne Skupštine SRS DB, pocetkom januara 2009. godine, u cilju aktiviranja rada tog Saveza i izvršavanja obaveza prema krovnom savezu, SRS BiH.
Na finansijski plan saveza za 2009 godinu delegati iz SRS Federacije ukazali su da je isti povecan i trazili objasnjenja za povecanja od 4.000 KM. Nakon datih obrazloženja Plan je sa primjedbama usvojen.
Pod tackom razno nije bilo pitanja tako da je Skupština završila sa radom u 15,40 sati.
TEKST: Marcel Kucinski
SLIKE: Ismet Bajrovic

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja SRS FBiH za 2020. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.