Najnovije vijestiTehnike i pribor

Izrada boili – rječnik za početnike by Mirzet Mujačić

Pošto vidjeh da se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više početnika u šaranskom ribolovu na našem sajtu, odlučih da pomognem koliko-toliko sa nekim savjetima koji svima njima mogu dobro doći.
Na forumu smo do sada već dosta pisali o priboru za šaranski ribolov, tako da sam odlučio pomoći nekim sajvetima oko izrade “home made” boili jer su posljednja pitanja na forumu bila baš o toj temi.
Ovim tekstom i mini riječnikom o dodatcima i brašnima za izradu, te slaganju mixa za boile bih želio da im skratim put i spriječim lupanje glavom o zid  dok pokušavaju  iznaći odgovore na pitanja “šta mu ga dodje ovo a šta ono”, a što sam i sam prošao dok sam pokušavao napraviti boilu koja će biti uspješna i na koju ću imati i ribu
U početku to sve izgleda dosta komplikovano i složeno, a u stvari i nije. Kada se razjasne neke stvari oko supstanci  i  ostalih stvari koje su nam potrebne za izradu mixsa, sve to ide mnogo lakše i jednostavnije.
Za  početak bih preporučio da se koriste već gotovi mixsevi od renimiranih firmi, mada sam svjestan da su za našu situaciju i standard isti poskupi.Problem je i nabaviti ih, ali je to već lakše riješiva stvar od prvopomenute (cijene).

Rječnik tj. vodić za izradu boila.

IMG_0069_(Large).JPGOsnovno sto nam je potrebno za izradu boila je:
-brašno, smjesa ili mixs
– jaja
-aroma
-zaslađivač
-ulje
-razni atraktori i stimulatori (neobavezni)

miksevi.jpgVrste mikseva tj. Boila se djele na četri osnovne vrste a to su:
-HNV
-50/50
-FISH tj. riblji
-BIRD tj. ptićiji

HNV MIX (high nutrial value)
Visoko hranjiva vrjednost označava  da se radi o smjesi u kojoj je visoki udio proteina,
uglavnom  mliječnih

50/50  MIX
Izraz koji  govori da se radi o smjesi niske hranjive vrjednosti kojoj je osnovni sastav brašno biljnog porijekla – pšenično brašno, sojino brašno, kukuruzno brašno,  rižino brašno, uz dodatak mlijeka u prahu.

FISHMEAL MIXS tj. Riblji mix
Glavi sastav su mu razna riblja brašna  po kojima i nosi takvo ime.
Boile od ovog mixa su specifičnog mirisa i okusa i imaju dobar postotak proteina. Lako su probavljivi za šarana ali u toplije doba godine.

PET FOOD MIKS
U sebi sadrži uglavnom dehidriranu hranu što se koristi u ishrani pasa i mačaka.
Takođe i raznih pastrvskih paleta za ishranu ribe na ribogojilištima.
Osnovni sastav im je kao što sam već naveo   hrana životinjskog porijekla koja se koristi za ishranu kućnih ljubimaca.

BIRDFOOD MIKS
IMG_0067_(Large).jpgOsnova su mu razne ptičije hrane.Boile od takvog miksa su grube strukture , lako otpuštaju aromu , dobrog su okusa i lako probavljive, a preporučuje se da se koriste u proljeće i rano ljeto, kad šaranovi enzimi još uvijek nisu u punoj brzini. tj. snazi. Sa toplijim vremenom dolazi do zagrijavanja vode, a samim tim i šaranov metabolizam se mijenja i prilagođava temperaturi vode od koje zavisi i njegova tjelesna temperatura.

BIG FISH MIKS
Je ustvari fish-meal mix samo što je još pojačan i osnovni sastojci su mu riblja brašna i mliječni proteini dobiveni izdvajanjem iz mlijeka.

Toliko o mixsevima.Prelazimo na dodatke.

-CAZEIN
arome_i_adetivi.jpgProtein koji se dobija izdvajanjem iz mlijeka i ima ga nekoliko vrsta.
RENET koji je PH neutralan, ASID  blago kiseli (ime od engleske riječi asid-kiselina.) Razlikuju se takođe i po finoći brašna. MESH 30 koji je grublji i daje tvrdoću boili i MESH 100 koji je finiji i daje boile sa mekanom sredinom.

CASEINAT
Topiva varijanata Caseina koja se stavlja u jaja, a gore navedeni u miks.
Postoje dvije vrste ; Calcium i Sodium. To su ustvari topive varijante renet i asid caseina. Vrlo su lagani i izobličuju boile prilikom kuhanja i, ako se pretjera sa dozom, lako se može dobiti kontra efekat, te boila postati plivajuća.

LACTALBUMIN
Još jedan protein iz mljeka koji za razliku od caseina sadrzi i određeni postotak mliječnih masnoća.

EGGALUBUMIN
Protein koji se dobiva bjelanjka jaja i jako je skup, ali ponekad je nezamjenjiv ako se želi dobiti velika tvrdoća i oštrina boile.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

pravljenje_baze_miksa.jpgWHEY PROTEIN
Protein koji se dobija iz mliječne strukture. Odlično veže, ali je teško probavljiv i ne preporučuje se u većoj količini od 5% udjela u miksu.

NUTRALAC
Ovčije mlijeko u prahu koje se u stočarstvu koristi umjesto mlijeka za jagnjad i telad.
Visoke je hranjivosti.

VITAMELO
Mlijeko u prahu što se koristi kada se telad odbijaju od krava. Blago slatkastog okusa i obično aromatizovano vanilijom ili nekom krem aromom.Dobar je dodatak kod krem miksova.

NEKTAR BLEND
Hrana za ptice na bazi jajčanog biskvita.Sadrži niger – vrstu sjemena koja služi za ishranu nekih ptica, pa se nalazi u mnogim mješavinama sjemena za ishranu ptica.

ROBIN RED
Hrana za ptice kojom se želi pojačati crvena boja perja i u sebi ima CAROPHYL RED I CRVENI PAPAR. Dobar je kada se rade miksevi na bazi sa  zacinima.

mjesanje_baze.jpgPTX
Slatka hrana za ptice koja je napravljena na bazi šećerne melase i meda.Odlična je  i slatke je i  kremaste arome.

SLUIS CLO
Takođe ptičija hrana sa raznim sjemenkama. Dobra je jer je bogata raznim sjemenjem što šaran sreće u vodi koje dolaze iz prirodne okoline te ga posjeca i asocira na prirodnu hranu.

KRIL MEAL
Brašno od plantonskih račića koji su u prirodi najčešće hrana kitovima .Poznati šaranaši kažu da ga šarani obožavaju.Vrlo je lagan i treba biti oprezan kod doziranja jer možemo dobiti plivajuću boilu.

miks.jpgROBIN RED CONCENTRAT
Mješavina paprika crvenog papra i caranfil reda te drugih začina poznatih samo proizvođaću.Ovo je jedan od najpopularnijih dodataka  boili. Po meni, jako dobar za sve mikseve i pokazao se uspješnim n anašim vodama.

SQUID & OCTOPUS EKSRACT
Prirodni ekstrakt iz brašna od lignje i hobotnice

MONSTER CRAB
Tečni atraktor dobiven  od morskog velikog raka.Savjet iz ličnog iskustva – ako ga koristite, ne bih vam preporučio da te boile pravite u kući, monster crac ima takav smrad da  ne znam s čime bi ga mogao usporediti.

KELP
Brašno morske alge vrlo bogato vitaminima, mineralima, aminokiselinama – šaran voli njegov karakterističan miris i ukus.
Ima ga u preparatima koji se daju psima i konjima a zbog ljepše dlake kod istih.

SHRIMP EXSTACT
Prirodni koncentrat iz morskih račića vrlo jakog mirisa i okusa.
Količina veća od  5g. na kilogram miksa, može uzrokovati neželjeno plivanje boila.

GREEN LIPED MUSSEL EXSTRACT
Proizvodi se od zelenih školjki iz toplog pacifika oko Novog Zelanda i spada među najefikasnije atraktore.Ima jaki okus i miris po školjkama, bogat je aminokiselinama i betainom.Sa količinom koju dodajete se ne može pretjerati, ali biće dovoljno 10 g. na  kilogram mixsa.

BETAIN HCL
DEFINITIVNO jedan od  najboljih i najpoznatijih atraktora današnjice za šarane, koji mamcu daje miris prirodne hrane.
U prirodi je prisutan u školjkama, mesnim i krvnim crvima, nimfama vodenih insekata, mesu riba ….
Izvanredno je topiv pa se može otapati u aromama, aminokiselinama ili glikolu za tretiranje boili izvana, kao što bi neki rekli dipanjem.
Samo napomena da, ako se koristi u tečnom stanju, nije otporan na visoke temperature i dužim kuhanjem  boila gubi svoje svojstvo.

AMINO ASSID  tj.  KISELINE
Sastavni djelovi proteina izuzeto atraktivnih šaranima jer im daju signal da se radi o hrani.

AROME
Tekučine koje daju miris i okus nazivaju se arome te im je zadatak da šaranu daju signal da se radi o hrani.
Arome se proizvode na različitim otopinama, a što im određuje kako će se ponašati u vodi.U zavisnosti od noseće baze, imamo uljne i alkoholne otopine.
Uljne arome se koriste u toplijem periodu, kada su i temperatura vode više, jer u protivnom, kod hladne vode, uljne arome se zgrušnjavaju i izostaje njihov efekat.
Za hladniji period i vode imamo arome na alkoholnoj bazi.
Uljne i alkoholne arome imaju i različit način ”širenja” – uljne se šire od dna prema površini a alkoholne dnom.

SWETNEER tj. Zaslađivač.
Kako samo ime kaže, ”Swetneer” – zaslađivač  boili daje slatkast okus. Ako se rade boili na voćnim aromama, obavezno se preporučuju korištenje zaslađivača.
Postoje  tečni ili u prahu od renominiranih firmi za izradu šaranskih mamaca.
Ako se koriste kuhinjska sladila za domaćinstvo, onda se stavljaju u većoj mjeri jer nemaju jačinu kao kocentrirane. Sa “kuhinjskim” morate eksperimentisati da bi došli do određene količine koju trebate staviti , dok kod orginalnih je to olakšano time što svaki proizvođač na bočici napiše preporučenu dozu.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

ATRACTORS
Bilo koja supstanca koja boili tj. mamcu  pod vodom daje okus i šalje signal da se radi o hrani i podstiče ribu na hranjenje.

dodavanje_aroma_i_adetiva_u_jaja.jpg mjesanjae_rucno_ne_sa_mikserom.jpgO bojenju boila ovom prilikom ne bih govorio, jer na našim vodama to i nije potrebno –  naše vode nisu toliko “napadnute”  ovakvim načinom ribolova, tako da bojenje neće predstavljati neku veliku ulogu u kvaliteti boile. Bitnije je kakvog je okusa, baze miksa i ostalog  što se odražava na kvalitet ukusa i arome.

U Bosni i Hercegovini, po prodavnicama, u prodaji su gotove boile koje su dosta siromašne po sastavu, a samim tim i njihova “lovnost” i nije baš na zavidnom nivou. Zbog toga preporučujem svima koji se žele ozbiljno posvetiti lovu šarana i ostale “catering” vrste ribe da pokušaju sa izradom sopstvenih boili koje će raditi po recepturama koje se mogu naći na internetu i ribolovačkim časopisima ili pokušajte ovaj mix koji ja često koristim, a koji mi se pokazao jako uspješnim i lovnim.
U gornjem dijelu sam opisao neke mikseve i periode za koje se koriste.
Po receptu i preporukama šaransa koji su u tim vodama jako dugo, napravio sam mix u kojem ima svega pomalo od gore navedenog, a koji koristim cijelu godinu i koji je, a što je nabitnije, uspješan na našim vodama.
Miks je za veću količinu boila, a vi možete mijenjati omjere po vašim potrebama, ali neka baza ostane ista.
Na početku da razjasnimo –  svi tečni adetivi idu u jaja, a brašnasti u miks.

mjesanje_miksa_i_jaja.jpgmjesanje_rucno_dok_se_nedobije_masa.jpgIMG_0068_(Large).JPGpravljenje_boila.jpgkuhanje_boila.jpgsusenje_na_zraku_1.jpg

MIKS GLASI OVAKO:

-1kg. PŠENIČNOG BRAŠNA  – krupnije samljevenog
-1kg. KUKURUZNOG BRAŠNA
-1kg.SUHE ŽUTE JAJČANE HRANE (NECTAR BLEND)
-1kg.SOJINO BRASNO
-1kg.MLIJEKO U PRAHU ZA TELAD
-0,5kg.PRŽENE MLJEVENE KONOPLJE
-1kg.PTIČIJA HRANA (KANARINAC)
1,5kg.RIBLJE BRAŠNO
-0.5kg.ROBIN RED

-Tu ima oko 9kg. miksa koji prima devedesetak jaja.
Na deset jaja stavite oko 15ml. običnog suncokretovog ulja i oko 5-6 ml. sladila od nekog poznatog proizvođača, a ako radite sa kućnim sladilom kao što je natren onda 10-15ml.
-Kako ovaj miks sadrži dosta krupnih stvari i masnih komponenti, težak je za rolanje, ali i to se vrlo lako rješava.
-Najlakše je raditi sa cirka 30 jaja, zamjesite miks dosta mekano i pustite da odstoji nekih pola sata a u sljedećem koraku polako sipajte suhi miks dok ne dobijete ni mekanu ni čvrstu masu koju opet pustite da odstoji 15min. Tek onda počninjete sa rolanjem.
-Kuhajte boile do 1,5min. i dobro ih posušite da ne bi došlo do pucanja prilikom sušenja.
Kao što sam već naveo, možete mijenjati omjere, ali neka baza u suštini ostane ista.

IMG_0072_(Large).JPGNavedeni mix koristim kod kraćih izlazaka na vodu (nekoliko dana), a ako će vaš izlazak trajati duže, da biste zadržali ribu na spotu, mix pojačajte dodavanjem BETAINA, po mogućnosti HCL.Sa  betainom ne možete pretjerati ako vam to “džep” dozvoljava jer je prilično skup.Mjera koju ja stavljam je ne više od 8-10g. po kilogramu.
Pojačanje sa caseinom 6-8ml. po kilogramu ako je tečni ili ako je u prahu 10-15g.po kilogramo takođe će dodatno produžiti djelovanje boili i zadržavanje ribe na hranilištu.
Dodavanje KELPA 5-10g. po kg. miksa (mada on nije obavezan) poboljšaće ukus i atraktivnost mamca.
POSLIJE OVOG POJAČANJA DOBIĆETE VRHUNSKU BOILU I ZA DUŽE STAZE.
BISTRO VAM BILO.
MIRZET-MIRZA  MUJAČIĆ

One thought on “Izrada boili – rječnik za početnike by Mirzet Mujačić

  • treba me neko nauciti praviti i dat mi recept za boile

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.