Zaledjena Stavnja

Prije par sati sam prolazio kanjonom rijeke Stavnje izmedju Breze i Vareša i, na žalost, nisam imao fotoaparat da napravim par lijepih slika zaledjenih slapova i kaskada ove rijecice.Ove slike su napravljene mobitelom pa i nisu baš najjasnije, a prizor je predivan.
Stao sam pored ribarskog doma Sportsko ribolovnog udruženja “Breza” iz Breze, koji, u ljetnom periodu, bude pun posjetilaca-ribara i njihovih porodica.Nemam informaciju na koji nacin su ribolovci finansirali ovaj ribarski dom, ali je jako lijepo uradjen i uredjen.
Rijeka Stavnja je mala rijecica koja izvire negdje iznad Vareša, protice kroz Vareš, Brezu i u Podlugovima se ulijeva u rijeku Bosnu.

U rijeci ima potocne pastrmke, kalifornijske koja je ubacena poribljavanjem, krkuše, a vjerovatno i klijena i druge sitne bijele ribe.
Da je Vareš veci, ili da je Stavnja manja, njen “prolazak” kroz taj gradic bi po nju najvjeovatnije bio poguban zbog ogromne kolicine smeca koja se nalazi u koritu rijeke duž cijelog Vareša.Ovako, uspjeva preživjeti taj prolazak, a i u samom gradu je moguce vidjeti vece primjerke pastrmke.
Od jednog Varešaka sam cuo da je u Stavnji prisutan i jedan racic koji je karakteristican baš za nju – endem koji je i priznat te ima ime koje je vezano za tu regiju.
U gornjem toku, iznad Vareša, rijeka je (bila) puna rakova (informacija od prije desetak godina kada sam ih sam hvatao). Jedna jako lijepa rijecica koja bi, da je malo više cuvaju i ciste, mogla biti interesantna destinacija za flyfishing ribolov.
Evo i par slika zimske Stavnje i ribarskog doma.

Pročitajte i:   Bistro Bosno i Hercegovino!: Reportaža sa Boračkog jezera (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.