EkologijaNajnovije vijesti

Iz entomologije: Dvokrilci (www.unskiribari.com)

Dvokrilci cine jednu od najvecih grupa. Smatra se da ih ukupno ima preko 120.000 vrsta u preko 100 familija. Kako im ime govori, za sve je karakteristicno da imaju po jedan par krila. U tu grupu spadaju neke svima poznate i rasprostranjene vrste insekata, kao što su kucna muha, zunzara, komarac i mnoge druge. Iako se skoro svakom insektu može desiti da padne u vodu, ipak za lov pastrmke i lipljena relativno mali broj vrsta dvokrilaca može biti od znacaja…
Radi se pre svega o vrstama koje žive u vodi ili nedaleko od nje. Dvokrilci imaju potpun razvoj, što znaci da se kao i kod tularoša njihov život sastoji iz slijedecih faza: jaje, larva, lutka i krilati insekt (imago). Obzirom na broj vrsta postoji ogroman broj varijacija na tu temu, od kojih vecina nema nikakve veze sa ishranom pastrmke i lipljena. Zbog toga ce ovde biti posebno obradjeni samo oni pripadnici Diptera koji mogu da budu znacajni za ishranu i lov naših riba.
Ponekad ribe mogu da se hrane i dvokrilcima koji žive na kopnu a desi se da u vecem broju padnu na vodu. Tipican primjer ovakvog insekta je Glogovka (Bibio marci) koju mušicari vec vijekovima imitiraju, iako je njen znacaj za ribolov realno manji nego što je znacaj bilo kog vodenog insekta. Vjerovatan razlog za uspjeh Glogovke kao vještacke mušice je u tome što ona

podsjeca na bilo koju crnu mušicu, a takvih ima mnogo. Glogovka leti krajem aprila i u maju mjesecu (u vrijeme kada cvijeta glog). Ima crno dlakavo tijelo, bijelo – siva krila i dvije vrlo duge noge koje karakteristicno vise dok insket leti. Dužine je 10-15 mm i ponekad se zaista može videti u vecem broju nedaleko od vode, a posebno tamo gde ima drveca. Klasicna Glogovka (Hawthorne Fly) je sasvim dobra imitacija iako ima i savremenijih na kojima su napravljene dvije duge noge. Postoje i mnoge druge vrste roda Bibio koje se ponekad mogu naci na vodi. Sve su crne boje sa svijetlo sivim do bijelim krilima. Standardna mušica koja imitira ove insekte zove se Black Midge u velicini oko broja 16. Crne mušice uvek mogu da budu uspješne u lovu pastrmke i lipljena a da li baš imitiraju clanove roda Bibio – to možda i nije najvažnije, dok god ih riba uzima.
Pripadnike porodice Tipulidae cine insekti od velicine komarca do nekoliko centimetara dugog dvokrilca Tipula maxima. Nekoliko stotina vrsta poznatijih pod imenom Crane Flies predstavlja preko cijele godine znacajan izvor riblje hrane. Njihove larve predstavljaju, nakon nimfi kamenjarki i Odonata, najvece larve insekata koje ribe mogu pronaci na dnu rijeka i jezera. Razlicite vrste žive u razlicitim uslovima, pa tako jedne za staništa biraju muljevite obale potoka, druge vole bigarljivo zemljiste planinskih izvora, dok odredjeni broj vrsta živi na samom dnu rijeka. Iako su odlicni plivaci larve cesto budu odnešene strujom koja ih jedno vrijeme kotrlja po dnu, dok se snažnim plivanjem nalik pijavici ne dokopaju nekog skloništa. Otapanje snijega ili pljuskovi i pojacani vodostaji donose dosta ovakvih larvi iz manjih tokova u vece pa je to još jedna mogucnost da se riba njima hrani. Ribolovci na klenove i mrene popularno ih nazivaju šumskim crvima. Faza lutke nije interesantna za ribu i ribolovce jer se larve povlace u muljevite plicake ili cak izlaze na kopno da bi se ucahurile i izlegle u zrelog insekta. Oni se u prirodi i kraj rijeka pojavljuju od kraja aprila do kraja oktobra. Tijelo im je tanko, najcešce maslinasto braon boje, imaju dva para svjetlucavih tankih i prozirnih krila i tri para veoma dugih clankovitih nogu. Veoma su loši letaci pa njihovo poletanje i letenje kraj vode daje puno šanse da dospiju na površinu i u vidokrug pastrmki. Tacne termine njihove masovne pojave nije moguce unapred odrediti, ali je dobro biti na njih spreman i takticki i sa odgovarajucim imitacijama. Po dosadašnjim iskustvima špicevi pojave Tipulida mogu se dogoditi od najranijeg proljeca do duboke jeseni i njihova pojava nikad ne prolazi bez riblje aktivnosti na površini. Lov larvom slican je lovu bilo kojom imitacijom larvi tularaša a imitacija koju preporucujemo je Maslinasti San Huan crv (Olive San Juan Worm) koja svojom jednostavnošcu i polurealizmom može poslužiti i u mnogim drugim situacijama. Elementi na koje treba obratiti pažnju kod imitiranja zrelih oblika su duge noge, boja i oblik tijela, par raširenih krila i odlicna plovnost. Imitacije poznate pod imenom Dyffryn Dady ispunjavaju sve navedene uslove.
Bistro!
www.unskiribari.com

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.