Krivolov niko ne kažnjava

Nezakonit lov divljaci i ribe unosan i rasprostranjen biznis u BiH
SARAJEVO, BANJALUKA – Sistem kažnjavanja krivolovaca još nije zaživio u praksi u BiH, a zbog široke rasprostranjenosti nezakonitog lova divljaci i ribe gube se znacajna novcana sredstva.
“Zakon o lovstvu FBiH je dobar, ali njegova primjena još nije pocela. Niti imamo inspekcije, niti službe koje bi bile zadužene za pracenje krivolova”, kaže Ivica Lucic, generalni sekretar Lovackog saveza Herceg Bosne.
Dodaje da lovocuvari cesto otkriju i prijave krivolovca, ali da je ogroman broj prijava koje sudska vlast nikada nije riješila.
Aleksandar Tamburic, lovac iz Novog Grada, kaže da je s kolegama došao sam do zakljucka da država zahvaljujuci krivolovu gubi ogromne pare, na stotine hiljada ako ne i milione maraka.
“Najviše me zabrinjava cinjenica što rijetko cujem da je neko uhvacen u krivolovu ili kažnjen zbog toga”, navodi Tamburic.
Na ovo podrucje, dodaje, cesto dolaze lovci iz Italije, koji u lovu na ptice pjevice koriste elektronske vabilice koje su strogo zabranjene.
“Love jarebice, slavuje, šljuke i mnoge druge ptice koje na trpezama skupih restorana u Italiji dostižu cijenu i do nekoliko stotina evra”, kaže Tamburic.
Kenan Voloder, sekretar Saveza lovackih udruženja BiH, navodi kako su zakonom za krivolovce predvidjene kazne od 1.000 do 20.000 KM.
Krivolov je prisutan i u ribarstvu, posebno u Jablanici. Kazne za ovaj krivolov su od

200 do 1.000 KM, ali u udruženjima isticu da krivolovci to mogu zaraditi za jednu noc.
cazim Arfadžan, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca “Glavatica” iz Jablanice, rekao je da je prošle godine protiv krivolovaca podneseno 15 prijava.
“Krivolovci su uglavnom iz Tuzle. Povezali su se s lokalnim stanovništvom, koje za njih lovi ribu. Krivolov u ribarstvu znatno bi bio smanjen da su kazne za krivolovce oštrije”, kaže Arfadžan.
Nebojša Bjelica, predsjednik Lovackog
udruženja “Srndac” iz Nevesinja, istice da lovci za cilj imaju druženje, ali i ocuvanje životinjskog fonda, jer su prije svega ljubitelji prirode.
“Lovci bi najprije saradnjom izmedju sebe, a potom sa policijom trebalo da rade na sprecavanju krivolova”, kazao je Bjelica.
Stražarska služba Sportskog ribolo-vnog društva Banjaluka za sada na rijekama
uspijeva da sprijeci velike krivolovce koji love mrežama.
“Zabrinjava sve veci broj vikend krivolovaca, koji love na podvodnu mušicu koja je zabranjena”, rekli su u ovoj službi.

Pročitajte i:   Do 2050. godine u okeanima će biti više plastike nego riba

U lov sa snajperom i bombama

Lovac Aleksandar Tamburic istice da u krivolovu ne postoje pravila.
“Pravi lovac uvijek ima savjest, dok je kod krivolovaca ona nužno izostavljena. Tako oni u lov na divlju svinju idu sa snajperom, a na ribe bombama. To je javna tajna o kojoj niko nece da prica. Najžalosnije je to što oni love životinje koje su zašticene zakonom i to radi mesa ili brze zarade, ponekad i zbog trofeja, a nerijetko iz cistog zadovoljstva”, prica Tamburic.
U lovackim i ribolovackim udruženjima širom RS isticu da još veci problem predstavlja što su nesavjesni pojedinci doveli pojedine životinjske vrste na korak od izumiranja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.