Najnovije vijestiOstale vijesti

Norfish dozvolu za izvoz ceka punih osam godina

Bh. uzgajivaci ribe izlaze na tržište EU – Dozvole ocekuju Norfish iz Blagaja, Žuvela iz Stoca, Laks iz Mostara i Tropic ribarstvo iz Banje Luke
Poslije dobivanja saglasnosti iz EU i rigorozne kontrole koju je proveo Ured za veterinarstvo, dozvole za izvoz ribe u zemlje Evropske unije do kraja mjeseca trebale bi dobiti cetiri bh. firme – Norfish iz Blagaja, Žuvela iz Stoca, Laks iz Mostara i Tropic ribarstvo iz Banje Luke.
Na tu dozvolu Norfish ceka punih osam godina. Sve to vrijeme, kako je izjavio za “Dnevni avaz” direktor firme Sanel Šaric, bili su spremni za izvoz.
– Naš trenutni kapacitet je uzgoj i prerada do 1.500 tona ribe godišnje. Nažalost, pošto nismo mogli izvoziti, sve te godine smo radili s 30 posto kapaciteta.

U pocetku smo bili ograniceni na podrucje BiH, a od 2002. godine,
zahvaljujuci ugovorima o slobodnoj trgovini, krenuli smo s izvozom u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju – kaže Šaric.
Prema njegovim rijecima, s obzirom na to da najvece kapacitete za uzgoj pastrmke i slicnih riba ima upravo Hercegovacko-neretvanski kanton, to ce za privredu na tom podrucju znaciti izuzetno veliki pomak.
Šaric racuna da ce doci i do povecanja infrastrukturnih kapaciteta, a ujedno i do još boljeg planiranja u samoj branši.
Firma Norfish, u kojoj je uposleno 40 radnika, nastala je direktnim ulaganjem norveškog investitora.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

 

Visoka carina i ogranicena kvota

Prema Šaricevim rijecima, izvjestan problem predstavljaju ogranicenja u ugovoru o slobodnoj trgovini sa EU.
Naime, upravo one vrste riba koje ce se izvoziti iz BiH nisu oslobodjene carina, koje se krecu oko 12 posto, a i izvozna kvota ogranicena je na samo 60 tona, dok je potencijal naše zemlje da proizvodi oko 3.500 tona godišnje.
A. DUcIc – Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.