Otpadne vode zagadjuju Vrbas

Pocele pripreme za pocetak precišcavanja kanalizacije
Na podrucju grada postoji veliki broj kanalizacionih odvoda, a pored zvanicnih, postoji i ogroman broj nelegalnih izliva otpadnih voda u Vrbas, kaže Branka Trninic, izvršni direktor za tehnicke poslove “Vodovoda”.
“Na potezu od Srpskih toplica do “Incela” postoji ukupno 17 zvanicnih izvora otpadnih voda koje se izlivaju u Vrbas, od cega devet velikih i osam manjih”, izjavila je Trniniceva.
Miloš Popovic, koji živi u naselju Borik i cesto šeta pored Vrbasa, kaže da mu smeta neugodan miris kanalizacije koji se osjeti pored rijeke.
“Nije mi jasno da ovaj problem još nije riješen i da svjesno zagadjujemo rijeku kojom se ponosimo”, kaže Popovic.
Sanja Toljevic, glavni inženjer za hidrotehnicke poslove u Administrativnoj službi grada, kazala je da na pojedinim gradskim izlivima otpadnih voda postoje kolektori koji nemaju filtere za precišcavanje vode.
“U toku je postupak javne nabavke za izradu generalnog projekta kanalizacije grada za odvodjenje i tretman otpadnih voda. Po završetku procedure izbora projektanta i izrade projekta ce se moci detaljnije govoriti o ovom problemu”, rekla je Toljeviceva.
Ona je dodala da su do sada bile dvije procedure javne nabavke, ali da nijedna nije prihvacena zbog nedovoljnog broja ucesnika.
Trniniceva je objasnila da ce “Vodovod” biti zadužen za održavanie kolektora za precišcavanje otpadnih voda koji ce biti postavljeni uz lijevu i desnu obalu Vrbasa, te da ce na ovaj nacin biti riješen ovaj veliki problem koji grad ima.
“Nelegalni izlivi koji su vlasništvo privatnih lica su mnogo veci problem, jer se ne može sa sigurnošcu utvrditi koliko ih tacno ima, za razliku od zvanicnih”, istakla je Trniniceva.
Dražen Remikovic – Nezavisne novine

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf - Uskoplje: Sutra akcija čišćenja rijeke Vrbas u gradskoj zoni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.