Kormorani ponovo zimuju na Drini

Kormoran je ptica koja pripada vrsti nesita, leti brzinom od 60 kilometara na cas, a koristeci vazdušne struje bez odmora može da preleti oko 1.000 kilometara
U priobalju Drine, od Malog Zvornika do ušca te rijeke u Savu, ove godine zimuje oko 3.000 kormorana, ptica grabljivica koje ce na ovom podrucju ostati do marta.
U opštinskoj organizaciji sportskih ribolovaca “Drinsko jezero” u Malom Zvorniku kažu da je na prostor njihovog djelovanja pristiglo oko 2.000 kormorana, dok nizvodno od Loznice do ušca Drine u Savu, prema procjeni ribara, zimuje još oko 1.000
ovih ptica.
Predsjednik organizacije “Drinsko jezero” Dragan Kostadinovic navodi da vec godinama kormorani opsjedaju ovo podrucje, desetkujuci riblji fond u Drini i cineci ogromnu štetu.
Prema njegovim rijecima, u prethodnom periodu izostajala je ocekivana pomoc države i strucnjaka za rješavanje ovog problema.
“Kormorani su, uz ribokradice, najveci istrebljivaci ribe, ali pošto spadaju u zašticene ptice u Srbiji, nema nacina da se borimo protiv njih. Jedino možemo da ih iz camaca zastrašujemo i tjeramo”, kaže Kostadinovic.
Kormoran je ptica koja pripada vrsti nesita, leti brzinom od 60 kilometara na cas, a koristeci vazdušne struje bez odmora može da preleti oko 1.000 kilometara i da roni na dubini od 13 metara.
Gnijezdi se na dalekom sjeveru Evrope, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a na ove prostore stiže pocetkom zime i tu ostaje do kraja marta.
Ova proždrljivica nema prirodnog neprijatelja i dnevno može da pojede oko pola kilograma ribe.
Uništava i vegetaciju jer se zbog jakih kiselina u njenom izmetu suši drvece na koje nasjeda.
Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabrana lova na njih. Medjutim, zbog ogromnih šteta koje nanose ribljem fondu i brzog razmnožavanja, zabrana je ukinuta 1996. godine.
U Srbiji je, medjutim, još na snazi zabrana lova na kormorane.
Kada su proglašeni ugroženom vrstom, bilo ih je oko 30.000 na podrucju Evrope, a sad se procjenjuje da ih ima oko 1.200.000.
Kormorani su inteligentne ptice, pa su gotovo nedostupne i za lovce jer na vrijeme osjete opasnost i velikom brzinom se udaljavaju.
Na loznickom podrucju pojavili su se 1995. godine, a onda su se proširili i na Drinsko jezero u blizini Malog Zvornika. (Beta)

Pročitajte i:   Zapisnik sa sjednice UO SRS FBiH održane 30.01.2021. godine i Kalendar takmičenja

One thought on “Kormorani ponovo zimuju na Drini

 • 20. Decembra 2009. at 11:29
  Permalink

  Pregledano: 469 puta
  _____________________
  Postavio Seha 11 February, 2009
  Kormorane su zastitli u vrijeme kad im je broj bio razuman. U danasnje vrijeme su se te ptice toliko razmnozile da se treba razmatrati o svodjenju cifre na razumnu cifru.. Kad se uzme u obzir da jedan kormoran moze pojesti onoliko kg ribe koliko je tezak netreba biti extra dobar matematicar da se vidi koliku stetu nanose ribljem fondu. Kad se rijesimo raubera skobalja u mrijestu,lova harpunima i ostima,strujom,mrezama itd.. Vjerovatno ce i oni doci jednom na red. Ja ih licno kad sam na vodi rastjeram sa olovom “koga udarim toga nezalim”.
  _______________________
  Postavio mečo 10 February, 2009
  šta ja znam, ja sam opet skloniji isticanju činjenice da su te životinje, dakle kormorani, vidre i ostalo već tu vjerovatno milionima godina, i one čine jednu kariku u kompaktnom hranidbenom lancu koji već tako dugo funkcionira. s druge strane čovjek, odnosno ribar je tu tako reći od nedavno, mozda koju hiljadu godina, a onaj ribolovac sa svom mogućom modernom opremom (ne bi me čudilo da još i mi na ovom području počnemo nositi sonare u ribolov) je ovdje tek nekih 10-tak godina, i on je gori i od vidre i od kormorana, još pogotovo ako je nesavijestan ribolovac+ta oprema=eto nevolje za riblji fond.
  ostavite vi ta divna stvorenja po strani,ja gdje vidim vidru obradujem se, jer je to znak da tu ima ribe. haj z
  ______________________
  Postavio Guest 08 February, 2009
  tu sam ako treba 3 rafala u zrak opaliti :-p
  ______________________
  Postavio KOVACH 06 February, 2009
  OVO JEST PROBLEM KOJI MUČI I NAS KAO I PROBLEM VEWLIKOG BROJA VIDRI. NISAM ZAGOVORNIK UNIŠTAVANJA OVIH BIĆA, ALI JESAM ZA NADOKNADU ŠTETE OD STRANE RESORNOG MINISTARSTVA PUTEM VANREDNIH PORIBLJAVANJA. VIDRE I KORMORANI DESETKUJU RIBLJI FOND I STVARNO SU ZA NAS RIBARE ŠTETOČINE.
  ________________________
  Postavio Senad 06 February, 2009
  🙂
  Crnjak, dobar crnjak 😉
  ________________________
  Postavio zijo 06 February, 2009
  Pa ja sam ubijedjenda bi tuzlanski lovci, rijesili ovaj problem,vrlo brzo i efikasno!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.