BiH ima velike potencijale u akvakulturi

Bosna i Hercegovina ima veliku šansu u proizvodnji ribe buduci da ima kvalitetan maticni fond, kapacitete za udvostrucenje proizvodnje, izvoz žive ribe i ukupnu proizvodnju i do 10 tisuca tona ribe, izjavio je danas prof.dr. Adnan Jažic s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.
Govoreci na Skupštini Grupacije proizvodjaca, preradjivaca i prometa ribe i ribljih preradjevina, o aktualnoj situaciju u toj oblasti prof. Jažic je naglasio da su najveci problemi domacih proizvodjaca ribe – skupa hrana iz uvoza, nedostatak stimulativnih sredstava, ali i izbjegavanje pojedinih farmera da primjenjuju važece propise te nekontrolirani uvoz.
On je takodjer kazao da su procjene Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da ce u 2010. godini proizvodnja hrane u akvakulturi dostici 40 posto, što je zanimljivo za BiH buduci da raspolaže znacajnim potencijalima u toj oblasti.
Naglašena je nužnost primjene vec usvojene zakonske legislative i standarda te dovršetka izgradnje sustava koji je bh. proizvodjacima omogucio izlazak na tržište ribe EU.
Na Skupštini je za novog predsjednika Odbora Grupacije izabran Almir Bašanovic iz firme “RIZ Krajina“ Bihac, dok su za dopredsjednike imenovai predstavnici ribogojilišta “Žuvela“ Stolac i “Sanicani“ Prijedor.
(Fena)

Pročitajte i:   Općina Novi Grad pomogla poribljavanje ‘Lađenice’

One thought on “BiH ima velike potencijale u akvakulturi

 • 20. Decembra 2009. at 22:54
  Permalink

  Pregledano: 226 puta
  ____________________
  Postavio oblak 18 February, 2009
  imamo i velike potencijale i u akvanekulturi, posebno ovaj tip akvanekulture u koji spada bacanje starih ćilima i trosjeda u rijeke a o istresnju građevinskog otpada i fekalija da i ne govorimo. stvarno imamo potencijala u to nema nikakve sumnje… 🙂 BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.