Najnovije vijestiOstale vijesti

Pred Piranom vidjen kit

Jedan je slovenski ronilac tijekom vikenda u vodama Piranskog zaljeva opazio vrlo rijetku vrstu kita, kita grbavca (lat. megaptera novaeangliae), koji je do sada u Sredozemlju primijecen samo pet puta, a njegova je pojava izazvala duhovite komentare po kojima kit ima posebnu misiju u zategnutim slovensko-hrvatskim odnosima.
Po pisanju slovenskog tiska, rijec je o kitu koji je ranije primijecen u vodama Tršcanskog zaljeva nedaleko od Miglie, a radi se o vrlo jakoj životinji dugoj 10 do 15 metara.
“Delo” se poziva na ocevica, slovenskog ronioca i ribara-amatera Damira Komadine iz Izole, koji je, po vlastitim rijecima, uocio kita istražujuci u slovenskim vodama nedaleko obale olupinu talijanskog broda “Rex” koja se tu potopila sredinom prošlog stoljeca, a poznata je i po slavnom kadru iz Fellinijeva filma “Amarcord”. Komadina ga je neko vrijeme uspijevao pratiti, ali mu se kit kasnije izgubio iz vida u nepoznatom smjeru.

Na internetnim forumima u vezi s pojavom prvog slovenskog kita-grbavca razvila se opsežna polemika koja je poprimila šaljive tonove pa tako jedan od forumaša pripisuje kitu posebnu misiju tvrdeci da je kit došao pred Piranski zaljev kako bi lobirao da Slovenija dobije izlaz na otvoreno more, dok drugi navodi kako je došao u “špijunsku misiju” i da su ga poslali – Hrvati.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Slovenski mediji prenijeli su i izjavu slovenskog akvanauticara i prirodoslovca iz Portoroža Uga Fonde da je grbavi kit u sjevernom Jadranu do sada primijecen samo dva ili tri puta i da je stoga njegovo najnovije pojavljivanje “prava senzacija”. Grbavi kitovi, tvrdi Fonda, dnevno mogu pojesti i do dvije tone hrane. Ako bi se naselili u sjevernom Jadranu, to bi moglo biti opasno za daljnji opstanak jadranske srdele, no za kupace nisu opasni, navode slovenski mediji.

(Fena)

Vijest prenesena sa:
http://www.bljesak.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.