Najnovije vijestiOstale vijesti

Preživjeli 25 dana na moru u kutiji za led

Dva ribara iz Mianmara su nakon što im je brod potonuo uspjela preživjeti gotovo mjesec dana u vodama punih ajkula…
Dva ribara iz Mianmara su nakon što im je brod potonuo uspjela preživjeti gotovo mjesec dana u vodama punih ajkula plutajuci u velikoj kutiji za led. Dva mladica nalazila su se na tajlandskom ribarskom brodu s 18 drugih clanova posade kada je 23. decembra brod potonuo na otvorenom moru, prenijela je agencija Reuters. Primijetila ih je australska obalska straža tokom jednog preleta helikopterom nad vodama Toresovog tjesnaca izmedju Australije i Papue Nove Gvineje koje su poznate po velikom broju ajkula. “Nisu imali opremu za spašavanje, ni svjetlosnih signala, ni sredstva za komunikaciju i plutali su 25 dana”, kazao je predstavnik australske agencije za sigurnost na moru, dodajuci da ih je spasila kutija za led velicine pisaceg stola. “Nevjerovatna je i sama cinjenica da smo ih uopce uocili na otvorenom moru”, istakao je on.
Ribari su izjavili da su bili jedini od posade koji su uspjeli da se domognu nekog improviziranog plovila. Oni, medjutim, nisu mogli kazati gdje je tacno potonuo njihov brod, registriran na Tajlandu.
Australske vlasti ne planiraju pokrenuti akciju spašavanja za preostalih 18 mornara za koje se vjeruje da su stradali s obzirom na trenutnu sezonu monsuna i da su nedavno ovom regijom prošli cikloni.
Preživjeli mornari su bili iscrpljeni od gladi i dehidrirani kada su pronadjeni, ali se sada dobro oporavljaju i uskoro ce biti pušteni iz bolnice.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.