Najnovije vijestiUlovi

Sjevernjačka neman oborila stari državni rekord

Stigao je i mail od Branislava Djurica iz Banovica, trenutno nastanjenog u Americi, koji je ulovio štuku-rekorderku za državu Arizona.Slijedi prevod teksta iz novina u kojim je taj rekord zabilježen
Divovska sjeverna štuka težine 29 funti i 13,76 unci (13.60 kg) uhvacena na Long Lake jezeru istocno od Flaggstaffa u SAD-u na Dan zahvalnosti, oborila je tadašnji državni rekord od 24 funte i 11 unci (11,20 kg) iz 29. maja 1999. godine, na Mary Lake jezeru. Novi državni rekord postati ce oficijelno nakon što bude potvrdjen od strane «Arizona Game and Fish» predstavništva.
Branislav djuric upecao je 44 inca (1,12 m)dugu divovsku štuku koristeci 8-pond (3,63 kg) test line sa 12 incnim (30,48 cm) plasticnim mamcem nalik na ribu. djuric je donio specijalni mamac za štuke iz svoje domovine BiH.
Velika štuka je ustvari bila 4 inca (10,16 cm) kraca od postojeceg državnog rekorda jer nije tipican primjer aerodinamicne sjeverne štuke i ima spušten stomak tipican za pastrvskog grgeca.
djuric je pecao sa svojim prijateljem Adnanom «Eddie» Brkicem koji je takodjer iz Bosne (Stolac). Pecali su oko nekih panjeva koristeci «stani-kreni» akciju u trenutku kad je velika štuka presrela njihov plasticni mamac. Zbog laganog pribora za pecanje, da bi sprijecio ribu da ga ne slomi, djuric je trcao gore-dole duž obale oko 45 minuta, dok je napokon nije uspio dovuci do obale, gdje mu je Brkic pomogao da je prizemlji.
Ovaj par ribara veterana iz Bosne je upecao oko 45 komada taj dan od kojih je najmanji bio oko 6 funti 82,72 kg) težak. Koristili su njihov veliki mamac iz rodne zemlje. Ovo je bilo njihovo trece putavanje na Long Lake jezero u potrazi za velikim štukama.
Nakon što je iskusio pecanje u Arizoni, Brkic je rekao da bi oni sad željeli iskusiti i neke mogucnosti lova. «Želimo sve probati, ovo je sjajno mjesto» – rekao je djuric.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.