BiH bi mogla sama graditi hidroelektrane

Projekt izgradnje protocnih hidroelektrana na rijeci Bosni vec je pokrenut izradom studija opravdanosti. Nakon što “Vodoprivreda” uradi svoj dio posla, ostatak projekta prelazi u našu nadležnost, kazao je za “Dnevni avaz” generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Amer Jerlagic

Izgradnju niza hidroelektrana na Bosni i drugim rijekama, od Drine, preko Vrbasa, Krivaje, do Sanice, mogu, tvrdi on, u potpunosti realizirati domaci strucni kadar i gradjevinska operativa.

Fondovi i krediti

– Prema procjenama, potrebno je oko milijardu KM za potpunu realizaciju projekta u narednih šest-sedam godina. Do tog novca može se doci kod medjunarodnih fondova, a dijelom i kreditnim zaduženjem – kaže Jerlagic.

Prema njegovim rijecima, kada pocne proizvodnja, prodajom kvota tzv. CDM mehanizama, koji podrazumijevaju ekološku, obnovljivu energiju, zemljama u Evropi koje više ne mogu graditi ništa jer bi premašile zagadjenja po Protokolu iz Kjota, moglo bi se otplatiti skoro pola investicije.

Posebna prednost bila bi angažiranje domacih kompanija, poput ŽGP-a i “Hidrogradnje”.

U izgradnju termoblokova u Tuzli i Kaknju, smatra Jerlagic, zbog visine investicije trebalo bi ici sa stranim partnerima, što ce biti i prijedlog koji ce uputiti Vladi FBiH.

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf - Uskoplje: Sutra akcija čišćenja rijeke Vrbas u gradskoj zoni

– “Elektroprivreda” želi da se ovi projekti vode javno i transparentno i vjerujem da ce za to postojati politicka saglasnost – istice Jerlagic.

U ovoj kompaniji svjesni su da ce biti otpora kod ekoloških udruženja. Jerlagic, medjutim, i tu nudi razgovore.

Male brane

– Što se tice Bosne, u pitanju su male brane, visine izmedju pet i 15 metara maksimalno. Realizacija ovog projekta donijela bi vecu korist za ocuvanje životne sredine nego što to imamo sada, sa zagadjenim rijekama – kaže on.

Izgradnja protocnih elektrana podrazumijevala bi uredjenje kompletne obale i sasvim sigurno ne bi došlo do narušavanja prirodnog okruženja. Takvi projekti vec postoje u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji…

Potencijali Drine

Drina ima najvece potencijale, ali EPBiH ima pod “kontrolom” tek dvadesetak kilometara toka. Projektovanje elektrane u Ustikolini trebalo bi biti završeno do kraja 2009., a Jerlagic istice da se radi o akumulaciji koja donosi veliku korist.

– Ta hidroelektrana, s vrlo malom akumulacijom i snagom od 66 megavata, davala bi kroz koncesiju opcini Ustikolina oko 2,5 miliona KM, što je više novca nego što je njen trenutni budžet. Uz to, izgradnja ove elektrane i ulaganje od 180 miliona KM bili bi strahovit poticaj za domacu privredu – smatra generalni direktor “Elektroprivrede BiH”.

Pročitajte i:   Mostar: Neretva promijenila boju, građani u čudu

Bicakcic: Šansa za razvoj

– Hidropotencijal BiH iskorišten je tek oko 50 posto. Za projekt na Bosni imamo kompletno domace resurse i možemo sve sami uraditi. Jedino što trebamo iz inostranstva jeste oprema, koja se kod nas ne proizvodi. Oko 60 posto investicije otpada na gradjevinske radove, koje mogu raditi domace kompanije, i to je velika šansa za razvoj bh. privrede, koju treba iskoristiti – kaže Edhem Bicakcic, predsjednik Nadzornog odbora “Elektroprivrede BiH”.

Autor: E. HUREMOVIc

Preneseno sa www.dnevniavaz.ba

One thought on “BiH bi mogla sama graditi hidroelektrane

  • 23. Aprila 2013. at 23:03
    Permalink

    Zašto nam ovo prenosite. Radije napišite nešto čime biste razotkrili podvale i propagandu ovih sitnosopstvenika, koji se oslanjaju na lakomislenike koji će progutati ovu njihovu otrovnu trokuku !

    UNIŠTIMO sve rijeke – i taru i Drinu i Sutjesku i Neretvu i Sanu i Sanicu i Unu i Unac ….

    Nedajte banditima prostor za propagandu !!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.