EkologijaNajnovije vijesti

Voda još nije opasna za piće !!

Iako su analize pokazale da ima mineralnih ulja…
Analiza mineralnih ulja u uzorcima snijega jedna je od mjera kontrole utjecaja vanjskih faktora na vodozaštitnu zonu i podzemna izvorišta koju vrše stručnjaci “Vodovoda”. Kako nam je kazao Munib Kučuk, rukovodilac Službe sanitarne zaštite i kontrole vode, uzorak snijega uzima se 24 sata nakon padavina.

Po dva uzorka uzimamo sa područja Lužanskog polja, Hrasničke ceste, Igmanskog puta, naselja Glavogodina, Stojčevca, Velike aleje, Vrela Bosne i Plandišta te vršimo procjenu opterećenosti područja mineralnim uljima. Zadnji put smo uzorke snijega uzimali u februaru prošle godine. Tada je utvrđena raspršenost mineralnih ulja od 2,4 kilograma na ukupnoj površini od 25.000 kvadratnih metara. Zemljište apsorbuje ulja koja tako mogu ugroziti kvalitet vode podzemnih izvorišta koja teku kroz vodozaštitnu zonu – kazao je Kučuk.

Uprkos tome, on ističe da do sada izmjerene količine ulja nisu opasne te da voda još nije ugrožena u onoj mjeri u kojoj bi je bilo opasno piti. Dodaje da će i ove godine uzimati uzorke za analizu.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Autor: L. K.

Vijest prenesena sa: www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.