EkologijaNajnovije vijesti

Izlov ribe mrežama prijeti nestanku pojedinih vrsta

Dolaskom toplijih dana na obalama Buškog jezera sve je više ribolovaca, a kako ističu iz Udruge sportskih ribolovaca Livno, vikendom ih se na obali nađe i do stotinjak. Naglašavaju da imaju velikih problem s krivolovom koji je u posljednjih nekoliko godina uzeo maha.”Odlučili smo ove godine pooštriti mjere kontrole. U čuvanje rijeka i jezera, osim ribočuvara, uključili smo dvanaest dragovoljaca, dugogodišnjih članova naše udruge koji imaju iskaznice ribiča-kontrolora”, kažu u udruzi dodajući da neće dozvoliti krivolov te da će njihovi ribočuvari zajedno s kontrolorima vršiti detaljan pregled pribora kojim se lovi, kao i količinu i vrstu ulovljene ribe.

Sprema se natječaj za gospodarenje
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije uskoro će raspisati natječaj za gospodarenje Buškim jezerom. Draško Dalić, poljoprivredni inspektor, kaže da je ministarstvo izradilo studiju pod nazivom “Ribolovno-gospodarska osnova Buškog jezera”, koja je potvrdila da je, s ciljem zaštite i razvoja ribljeg fonda, najbolje rješenje

jezero putem natječaja dati u gospodarenje s ciljem razvoja sportsko-rekreacijskog ribolova. “Na takav način jezero će se zaštititi i od nezakonitog ribolova”, kazao je Dalić.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Šaran skoro izlovljen

Ribari na Buško jezero dolaze iz cijele BiH, ali i iz Dalmacije. Nedavno su na starom mostu kod Karlova Hana boravili ribolovci iz Zenice, kojima je, kako su nam rekli, ovo treći dolazak u ovom mjesecu. Zeničani kažu da im se dolazak isplati jer je jezero toliko bogato ribom da se na dan može uloviti i do četrdeset kilograma klena, babuški i pastrve. “Međutim, mještani koji imaju čamce skoro su izlovili šaran jer za ulov koriste mrežu, tako da se u zdanje četiri godine može uloviti jedino za vrijeme mrijesta, sredinom lipnja i srpnja. Druga riba koja privlači, nas ribolovce je som. Zadnjih godina ga u jezeru ima u velikom broju i pravi je doživljaj kada ulovite soma od 40 kg, ali je malo onih kojima je to pošlo za rukom”, kaže Fikret Porča. Istaknuo je da količina ulova ovisi o vremenskim uvjetima i aktivnosti ribe. “Ako je riba aktivna, i osrednje iskusan ribič može uloviti desetak kilograma ribe, a za mamac je potreban samo kruh”, kaže Porča koji na ovo jezero dolazi već trideset godina.
Dnevni list (www.livno-online.com)

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.