U vodozaštitnoj zoni manje mineralnih ulja, ali i dalje postoji rizik

Rezultat analize uzoraka snijega, koje su sredinom prošlog mjeseca uzeli stručnjaci “Vodovoda” radi utvrđivanja količine mineralnih ulja koja se apsorbiraju u zemljište zaštitne zone izvorišta Sarajevsko polje, tri puta je bolji u odnosu na prošlogodišnji.
On iznosi 1,56 kilograma mineralnih ulja na 25.000 kvadratnih metara, a uzorke su uzimali sa po dvije lokacije na Lužanskom putu, Hrasničkoj cesti, Igmanskom putu, u Glavogodinama, na Stojčevcu, u Velikoj aleji, na Vrelu Bosne i Plandištu. Munib Kučuk, rukovodilac Službe sanitarne zaštite i kontrole vode, objašnjava da je razlog što su uzorke uzimali dok su trajale padavine, odnosno 48 sata nakon početka padanja.– Bila je i smanjena frekvencija automobila, pa je izmjerena količina ulja zbog toga manja, jer su one rezultat saobraćaja. Zbog manjih padavina, prošle godine samo smo uzimali uzorke nakon 24 sata. Tada je saobraćalo mnogo više automobila, pa je izmjerena količina ulja iznosila 2,40 kilograma na 25.000 kvadratnih metara – pojašnjava Kučuk.
On ističe da ovo smanjene nije znak da je nešto urađeno kada su u pitanju zaštitne mjere, već da je slučajnost što su tokom uzimanja uzoraka mještani manje koristili vozila. Dodaje da još uvijek postoji rizik pojave ulja u podzemnim vodama te da zbog toga treba što prije pristupiti otkupu parcela i primjeni zaštitnih mjera.
Autor: L. KAVAZOVIĆ – 05/03/2009 Dnevni Avaz

Pročitajte i:   SRD 'Bistro' Kakanj: Na rijeci Bosni organizovano prvenstvo u sportskom ribolovu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.