Najnovije vijestiOstale vijesti

Priče o zdravlju i bolesti, povratku prirodi i ljudskim sudbinama – Ribica Gara “grize” psorijazu

Sve je popularnija metoda liječenja psorijaze Gara Rufa ribicom iz turske Anadolije, koja se proširila i na Zapadu…
Još mi je u sjećanju prava medijska pomama za nekim (nadri)liječni-kom, čini mi se iz Dalmacije, koji je tvrdio, dosta samouvjereno, da sto posto liječi neizlječivo – psorijazu, kroničnu, doživotnu bolest. Samim time se hoće reći kako je ista neizlječiva, ali se dade kontrolirati određenim i sistematičnim liječenjem. Nakon toga “liječenje” ove tegobe je postalo toliko popularno, da su se na sve strane javljali genijalci koji su nudili sve i svašta, tek uzimajući novce lahkovjernima. Danas je taj trend nastavljen, istina u liječenju modernih pošasti (droga, stresovi, mahnitost…) metodama koje su, manje više, van pameti. Ali uzeti novce zadaća je mnogih samozvanih alternativaca, hodža i probisvijeta. No to je temaza se, koju spominjemo u rubrici redovito, tek da bi ljudima kazali kako ništa na svijetu ne liječi sve. A da, hajde da kažemo, alternativa, može pomoći kod velikog broja tegoba – može! Ali od strane onih koji se u to razumiju, praksiraju i naukuju…
Da se sad vratimo psorijazi.
Iako ne postoji svemoćni (svemogući) lijek koji bi garantirao da se bolest nikada više neće pojaviti, psorijaza se može dobro kontrolirati unošenjem određenih namirnica. Vrlo je korisno jesti što više plave ribe, ribljeg ulja i biljnih ulja bogatih omega 6 masnim kiselinama. Vitamini A i B kompleks, C i D vrlo povoljno djeluju na zdravlje i izgled kože. Makrobiotička ishrana također pridonosi povlačenju psorijaze, no ako se odustane od nje, bolest će se vratiti. Kod većine bolesnika s psorijazom, osobito u mladih, vrlo je djelotvoran boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi.
U alternativnoj medicini ističe se tzv. ihtioterapija – tretman Garra Rufa ribicama, koje pomažu u liječenju kožnih bolesti (psorijaza, neurodermitis, akne i ekcemi). Tretman traje 21 dan u pravilu po dva sata dnevno( u slučaju težeg oblika i tri sata). Prvi rezultati su vidljivi već nakon 7-8 dana. Završetkom tretmana nestaju ljuskice, crvenilo i koža je glatka bez svrbeža i peckanja, navodi u svom članku Zužana Dušanić iz Hrvatske.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Latinski naziv ribice je Garra Rufa, a živi u teniialnirn, slatkim riječnim vodama azijskog kontinenta. Prirodna staništa ribice nalaze se na sjevernom dijelu turske pokrajine Anadolije, gdje se nalaze topli termalni izvori, blizu malog grada Kangal. Nedostatak proteina ribice su nadoknađivale “grickajući” odumrle ljuskice kože na ljudima, koji su boravili u termalnim vodama. Garra Rufa ribica nema zube, stoga su tretmani ribicama u potpunosti bezbolni i prilično ugodni, bez popratnih pojava.
Ovaj alternativni tretman predstavlja jednostavni spoj prirode i čovjeka. Garra Rufa je poznata i kao Doctorfish ili riba doktor. Liječenje ovim metodom nema rizika niti neželjenih nuspojava. Ova se terapija proširila i na Zapadu, a od prije koju godinu prisutna je i u susjednoj Hrvatskoj (prosječan tretman staje oko 2.000 maraka). Koliko znam, u BiH se ne upražnjava.
Prema nekim navodima i ginko biloba (najstarija biljka na Zemlji, prije 5000 godina njome se liječilo u Kini) pomaže kod psorijaze (a naročito pospješuje cirkulaciju, jača memoriju i moždane aktivnosti, antidepresiv je, liječi migrene, alergije…). No istraživanja američkih naučnika s Oregon State Univerziteta da redovno uzimanje ovoga popularnog biljnog dodatka ishrani povećava rizik od moždanog udara!
Navodi se u mnogim izvorima i Noni biljka (voćka) kao dobro sredstvo za sprječavanje, odnosno zadržavanje psorijaze pod kontrolom. To je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih
i pripada skupini od 80 ljekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdjelotvornijoj biljnoj skupini staroga svijeta Rubiaceae, te ima najveću sposobnost spajati kserotonin.
Raste samonikla, a daje plodove tokom cijele godine. Noni (Morinda citrifolia) ima bogat sadržaj hranljivih materija i svestrano djelovanje… Ovo voće, koje se već vjekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vrijeme postaje opće poznato i obzirom da uveliko poboljšava zdravlje, dobilo je davno ime “Kraljica ljekovitog bilja”, a u novije vrijeme i “čudesni noni”. Zbog izuzetne efikasnosti ovoga voća, u nekom od narednih brojeva posebno će se govoriti o njemu…A u liječenju psorijaze postoje i mnoge druge dobre metode i preparati, o čemu drugom prilikom…

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

One thought on “Priče o zdravlju i bolesti, povratku prirodi i ljudskim sudbinama – Ribica Gara “grize” psorijazu

  • Pregledano: 1554 puta
    ___________________________
    Postavio damir 05 May, 2009
    od februara 2008 tretman se upražnjava i u Bosni tj. u Cazinu,info na portalu

    http://www.psorijaza.com.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.