Najnovije vijestiOstale vijesti

Boračko jezero, jedno od najljepših prirodnih jezera u BiH – Biser u srcu Prenja

Predio oko jezera pogodan je za planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnju kajakom ili kanuom, planinski biciklizam pa čak i za paraglajding
Konjic je atraktivan zbog bogate prirode koja u potpunosti okružuje grad. Neretva teče kroz sami centar, dok planina Prenj lebdi u pozadini grada. Stari grad je veoma lijep za šetnju, kao i centar grada, iz kojeg se u svakom pravcu pruža interesantan pogled na okolnu prirodu. Središte turističke ponude Konjica je zasigurno Boračko jezero i dolina Glavatičevo. Oko ovog djelimično glečerskog jezera nalaze se bungalovi, hotel i kamp. Većina aktivnosti u prirodi kreće odatle: planinarenje, logorovanje, rafting, seoski turizam, vožnja kajakom ili kanuom, planinski biciklizam pa čak i paraglajding.
Jezero je elipsastog oblika, dugo 786 metara, široko 502 i duboko do 14 metara. Spada među najljepša prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. U njega utiče Borački potok, a otiče rječica Šištica, koja pravi više
od 30 metara visok vodopad. Okolinu krase gusti kompleksi četinarske i listopadne šume. U jezeru ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, kao i kalifornijske te riječnih rakova po kojima je Boračko jezero i poznato.
Za vrijeme ljetnih mjeseci jezero je prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju te za pripreme sportskih ekipa. Ulazak u kompleks jezera košta dvije KM po osobi.
I. B. – Dnevni avaz

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.