Strastveni Njemacki ribolovac brzo našao zajedincku rijec sa mještanima ribarima…

Petar Kolberger (67) iz Njemačke zavolio je Derventu, gdje je našao životnu saputnicu i kupio skromno imanje u selu Trstenci.
Nisam zaboravio Njemačku i mjesto u kojem sam živio, ali ovdje sam odlučio da provedem ostatak života. Suprugu Vasiljku upoznao sam u Njemačkoj. Ovdje smo došli na odmor i dosta vremena provodio sam sa mještanima. Nešto riječi sam znao, a ubrzo sam počeo da pričam sve više – kaže Kolberger.
U Derventi je od 2002. godine, od kada je i član SRD “Ukrina”. Veoma je odan ribolovu, ali pokazuje i člansku kartu Lovačkog društva “Motajica”. Dosta pažnje posvetio je radu u voćnjaku i vinogradu.

Najdraže mi je kada u svom voćnjaku uberem voćku, znam da je zdrava. Hranim i svinje od kojih pripremam sušeno meso, na način koji sam od drugih naučio. Iz voćnjaka proizvedem i koju litru rakije da se ima kada u goste ljudi dođu – ističe Kolberger.

Nada se stalnom boravku. U narednom periodu ima želju da završi kurs za vozača čamca. U vrijeme naše posjete s njim u društvu bili su Đorđe Nedić i Dragić Pavlović, sekretar SRD “Ukrina”.

Pročitajte i:   ŠRD 'Braco Vidić' Posušje: Plan aktivosti u narednoj ribolovnoj sezoni na jezeru Tribistovo

– Došao je sa suprugom i tražio ribarsku dozvolu. Na početku ništa neobično, bilo je još slučajeva da se stranci učlanjuju, ali kasnije se ispostavilo da je drugačiji od svih. Počeo je sa nama da se druži, da pomaže i učestvuje u svima akcijama koje smo organizovali. Dobro je prihvatio običaje ovog sela i razumije ljude – hvali ga Dragić Pavlović.

Autor: N. SIMIĆ

Vijest prenesena sa: www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.