Iz Udruženja i savezaKrivolovNajnovije vijesti

ZAJEDNIČKA AKCIJA RIBOČUVARA

Dana 08.04.2009.godine ribočuvari USR “Glavatica i USR “Rama” napravili su jednu zajedničku akciju na Jablaničkom jezeru u cilju suzbijanja protuzakonitog ribolova. Zima je prošla, vrijeme je mrijestova i ribočuvarske službe su intenzivirale svoje obilaske.

U ovoj zajedničkoj akciji ribočuvari su izvršili obilazak graničnog područja između ova dva Udruženja i tom prilikom u vodama Jablaničkog jezera pronašli 4 ribarske mreže.

Navedene mreže će biti komisijski uništene spaljivanjem.

Mreže nisu napravile mnogo štete ribljem fondu jer je u istima bilo samo 3 kljena i jedan linjak, a s obzirom da je vrijeme mrijestova trebalo je biti mnogo više, ali na sreću nije. Na osnovu ovoga pretpostavlja se da mreže nisu bile dugo u vodi i da su najvjerovatnije bačene u ranim jutarnjim satima.

 

Ovo je samo još jedan dokaz dobre saradnje ova dva Udruženja koja se ne ogleda samo u radu ribočuvarske službe nego u svim segmentima.

U povratku na područje kojim upravlja USR “Glavatica” ribočuvarima Šehi i Noni se nije baš žurilo kući pa su izvršili obilazak kompletnog terena Jablaničkog jezera kojim upravlja ovo Udruženje i tom prilikom su pronašli još dvije mreže od kojih je jedna bila stvarno ogromna.
Prije otprilike desetak dana njih dvojica su takođe vršili obilazak jezera kada su, kako su mi pričali, doživjeli na vodi sva godišnja doba, od sunca, kiše, snijega,vjetra i na kraju opet sunca. Ali sve su izdržali i tom prilikom su pronašli 7 mreža.
Kao što sam već rekao pošto je vrijeme mrijestova ovi obilasci će biti sve češći.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

BISTRO!!

One thought on “ZAJEDNIČKA AKCIJA RIBOČUVARA

 • Pregledano: 650 puta
  _______________________________
  Postavio Kovach 15 April, 2009
  Ma u redu je skontao sam da si revoltiran ali stvarno ovi momci čine nadljudske napore i zato im svaka čast. A odati im priznanje, mora se priznati je najmanje što možemo. Srdačan pozdrav i BISTRO!!!
  _______________________________
  Postavio zendil 15 April, 2009
  Bistro Kovach izvini nista lose nisam mislio i ja sam ljut na ove mrezare.I niko nebi sretniji bio da jezero bude ono staro puno ribe a i ribara.Bistro prijatelju i boricemo se…
  _______________________________
  Postavio Kovach 15 April, 2009
  Moj “Zendile” ne bih ja baš tako bio siguran. Da si pratio vijesti od ranije znao bi šta su posla u zadnje tri godine uradili ribočuvari USR “Glavatica”, a to je preko 450 uništenih mreža. Valjalo je to naći po svim vremenskim uslovima i danju i noću. I to im je hvala od jednog “ribolovca” koji vjerovatno ne čini mnogo da zaštiti riblji fond osim što kritikuje one koji nešto rade. HVALA BOGU DA NISMO SVI ISTI. A što se tiče Jablaničkog jezera navrati malo pa ćeš vidjeti da se svaki dan mjenja ali na bolje i da će vrlo brzo zasjati starim sjajem. U njemu je svaki dan sve više ribe, a na obalama sve više ribolovaca i to nam je najveća nagrada. A na takve destruktivne priče i pesimističke izjave se ne obaziremo nego pokušavamo da mjenjamo stvari na bolje. I za veliko čudo ide nam od ruke. Ne želim te ubjeđivati u suprotno jer ćeš sam vremenom vidjeti da nisi bio u pravu. BISTRO BIH!!!!
  ______________________________
  Postavio zendil 14 April, 2009
  dobro su i to nasli,a uskoro Jablanicko dobija novo ime Mrtvo jezero.Ti sto su nalazili mreze sa istim su u talu
  ______________________________
  Postavio adnan 13 April, 2009
  svaka cast momci jos da vam se pridruze!!!!! i momci iz srd.konjic to bio jos veci uspjeh
  ______________________________
  Postavio Guest 13 April, 2009
  svaka cast momci tako se radi neka se i drugi ugledaju, ako bogda pa da u nasoj BiH, ne bude vise mrezarosa, znam da su to samo zelje ali nikad se ne zna!!!
  ______________________________
  Postavio Dzaja 12 April, 2009
  SVAKA ČAST ZA PRONALAZKE MREŽA ,A POGOTOVO ZA DOBRU SARADNJU SA RIBOČUVARIMA SUSJEDNOG UDRUŽENJA .ZNAČI KRAJ JE SKRIVANJU U MEĐU ZONAMA GDJE JE BILO VADIONA NA TERET DRUGIH.BISTRO
  ______________________________
  Postavio roko 11 April, 2009
  svaka cast momci kad budete ih palili snimite ih ništa bolje ne grije od duge mreze..pa nek nam damir pusti snimak da se i mi malo ugrijemo….fala bogu da ponovo nije koja veca riba završila u njima …bistro …
  ______________________________
  Postavio Adi 10 April, 2009
  Svaka cast momci, bistrobih je uz vas i mi!
  ______________________________
  Postavio nera 10 April, 2009
  ovi su momci primjer kako se radi ,svaka čast i samo pali!
  ______________________________
  Postavio Seha 10 April, 2009
  Svaka cast momci nemaju mrezari bas puno sansi da im ne “plane” mreza.. Samo naprijed i cestitke takodje za saradnju medju udruzenjima. Da se bogdo hoce i ostala udruzenja aktivirati krivolovci bi bili istrijebljeni u veoma kratkom vremenu……

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.