Najveći akvarijum na prostoru bivše Jugoslavije

Piće uz besplatni podvodni šou
Amel Beganovic, vlasnik Jezz kluba u Zenici, pnje nekoliko godina došao je ideju da u ljetnoj bašti svoga kluba otvori najveći akvarijum u Bosni i Hercegovini.
Prijatelji tog tridesetšestogodišnjeg instruktora ronjenja i zaljubljenika u ribolov njegovu ideju smatrali su utopijom.
Veliki akvarijum u centru Zenice mnogi su smatrah neizvodljivom i preskupom idejom.
Uprkos skepticima Beganovic je ostvario svoj san.
Prije dvije godine svečano je otvoren akvarijum sa 40.000 litara vode, prema tvrdnjama njegovog vlasnika najveći na prostoru bivše Jugoslavije, u kojima je za te dvije godine svoj smještaj našlo više hiljada riba, od kojih su mnoge endemske vrste.

“Sve dobre stvari krenu od neke lude ideje. Mi smo se jedne večeri malo zapili i onda smo nadošli na temu o akvarijumu”, kaže Beganovic, koji s ponosom pokazuje svoj akvarijum u centru grada
Dodaje da je, s obzirom da je strastveni ribolovac, primijetio da mnogi ribolovci uopšte ne jedu ribu.
“Ubijaju ih samo da bi se mogli pohvaliti ko je veću i ljepšu upecao. Ja sam tada rekao da ću napraviti akvarijum pa da ribolovci mogu meni dati ribu i da se svima javno mogu pohvaliti i pokazati na živoj ribi kolikog su kapitala uhvatili”, pojašnjava Beganovic.
U akvarijumu dimenzija šest sa tri i po metra, a koji je visok oko dva i po metra trenutno se nalazi 36 vrsta riba
Sve ribe koje se nalaze u akvarijumu u Zenici potiču iz staništa u Bosni i Hercegovini. Mnoge od njih toliko su rijetke da ih je skoro nemoguće nadi u rijekama
“Mnoge od ovih riba ljudi imaju priliku vidjeti samo na televiziji. Ja sam svojim sugrađanima želio priuštiti zadovoljstvo da se mogu uživo besplatno približiti bh. podzemnom svijetu”, ističe Beganovic.
Kaže da mnoge ribe dobije od kolega ribolovaca koji kad uhvate kapitalca žele da ga “izlože” u njegovom akvarijumu.
“Neke sam i sam upecao dok smo neke, endemske, bogami, skupo platili”, pojašnjava Beganovic.
Za nabavku riba osposobio je i posebnu prikolicu, koju naziva
“ribomobil” i koja je osposobljena da ribi živu i zdravu doveze iako je upecana i stotine kilometara od Zenice.
Oko stotinak riba koje plivaju u akvarijumu Beganovic pokazuje rijetke vrste pastrmke, mladice, smudeva štuka šljivara, klenova sunčanica.
U akvarijumu se nalaze i rijetke vrste zlatovčice pastrmke ih me-kouste pastrmke. Tu turističku atrakciju u Zenici Beganovic je izgradio sopstvenim sredstvima U izgradnju akvarijuma uložio je oko 55.000 KM, dok mnogo novca troši i na svakodnevno održavanje.
“Ja se ne žalim. Hvala bogu imam, tako da mogu odvojiti za taj neki svoj ćeif, ah je žalosno da općina ništa nije uradila da nam pomogne iako smo akvarijum nazvali po Zenici”, kaže Beganovic.
Svakodnevno c Jržavanje akvarijuma u kojem živi stotinak riba od najmanjih, pa sve do riba giganata od petnaestak kilograma izuzetno je komplikovan zadatak.
Da bi obezbijedih kvalitetnu vodu za ribe Beganivić je mogao
osposobiti privatno vrelo sa izvorskom vodom jer ribe ne bi mogle preživjeti u hlorisanoj vodi zeničkog vodovoda.
Posebna zanimljivost jeste ishrana riba. Svaka od 36 vrsta riba ima posebne “prohtjeve”.
“Neke jedu samo crve, neke samo zrnevlje. Imamo jednu koja jede samo trešnje. Linjak je endemska riba koja jede samo posebne ver-ste alga. Zbog nje moramo redovno odlaziti u Travnik na Plavu vodu da odade čupamo travu koju ova vrsta ribe jede. Mnoge su predatori pa moramo uvijek imati dovoljno malih riba koje su ‘žrtve’ u akvarijumu”, kaže kroz smijeh Beganovic.
Tako komplikovan lanac ishrane ne bi mogao biti ostvaren da Be-ganoviću u otvaranju bazena ne pomaže Ensar koji je dugo radio u zeničkom pet šopu te poznaje prehrambene navike ribe.
Taj svojevrsni vodeni svijet u Zenici otvoren je i moguće ga je besplatno upoznati. Najbolje vrijeme za posmatranje podvodnog svijeta BiH je u ljetnim danima kada je ljetna bašta Jazz kluba puna gostiju koji uz piće uživaju u podvodnom šouu.
Nezavisne Novine

Pročitajte i:   SRD 'Vrbas' Gornji Vakuf/Uskoplje: Tradicionalnim izletom obilježeno otvorenje ribolovne sezone u Mirnoj Dolini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.