EkologijaNajnovije vijesti

Vodopadi, ukras rijeke Une

U slivu rijeke u podzemnim vodama Grmeča živi čovječija ribica, a na obalama raste oko 170 vrsta ljekovitih trava

Rijeka Una dobila je naziv od Starih Rimljana, a prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor slapova, uzviknuli su: „Una!”, što bi u prijevodu značilo „jedna” ili „jedina”.
Dužina toka Une iznosi oko 212,5 kilometara.

Rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like, a ulijeva se u Savu pored Jasenovca, u koju godišnje donese gotovo osam milijardi kubnih metara vode. Što zbog plodne zemlje, što zbog direktnog pristupa vodi, neposredno područje rijeke privuklo je velik broj stanovnika, tako da u tom dijelu od preko 9.368 kvadratnih kilometara živi 700.000 ljudi. Zbog sedrenih barijera, Una stvara brojne vodopade, od kojih je najveći u Martin Brodu (54 m), gdje prima i prvu veliku pritoku Unac. U slivu rijeke u podzemnim vodama Grmeča živi čovječija ribica, a na obalama raste oko 170 vrsta ljekovitih trava. Una je i pravi izazov za ribolovce, jer u njenim vodama živi 29 vrsta ribe.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Prvi veliki vodopad njenog riječnog toka nalazi se kod Martinbroda, naselja smještenog na dnu kanjona, gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatraču najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih vodopada, od kojih je najveći od skoro 55 metara. Već tradicionalno, kod Martinbroda se održava i Unska regata (Međunarodna turistička kajak regata). Martinbrod je poznat širom Evrope po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran tok Une, tako da svake godine privlači veliki broj sportaša.
Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.