EkologijaNajnovije vijesti

Banjoj Luci prijeti ekološka katastrofa

Centri civilnih inicijativa (CCI) uputili su danas otvoreno pismo Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske povodom, kako navode, aktuelne kritične situacije na akumulaciji Hidroelektrane “Bočac“.
Tone nagomilanog plutajućeg otpada prijete da proizvedu havariju i ekološku katastrofu te ugroze sigurnost građana Banje Luke i okoline, navodi se u pismu.


“Da je, shodno zakonskoj obavezi, Ministarstvo donijelo uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu, danas Vrbasom ne bi plutale tone plastičnog otpada, već bi isti bio recikliran, čime bi se osigurale desetine radnih mjesta, dodatni izvori prihoda, i izbjegli troškovi i rizici koje ova i slične situacije u budućnosti mogu donijeti“, ocjenjuje CCI.
Dodaje i da bi slične situacije bile svedene na minum da je, shodno zakonskoj obavezi, resorno ministarstvo omogućilo rad Fonda za zaštitu životne sredine u punom kapacitetu.
CCI poziva resorno ministarstvo i ministricu Fatimu Fetibegović da hitno donesu neophodne uredbe kako bi se konačno riješio problem ambalažnog otpada u Republici Srpskoj, kao i da omoguće da RS odnosno BiH ne bude najzagađenija zemlja regije i jedina zamlja u kojoj se ne vrši reciklaža ambalažnog otpada.
(FENA)

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

One thought on “Banjoj Luci prijeti ekološka katastrofa

 • Pregledano: 939 puta
  ___________________________
  Postavio Senad 16 April, 2009
  Text je sa http://www.sarajevo-x.com, i kod njih je postavljen 15.04.2009. u 13:55, tako da bas ne vjerujem da je kod njih bajata vijest(sto se ovde cesto zna desiti :-()
  Evo i link:
  http://www.sarajevo-x.com/clanak/090415062
  ____________________________
  Postavio alas 16 April, 2009
  tekst vam je star ,a i informacija jer je mreza koja skuplja otpad na eko zoni več probijena i smeće pluta jezerom.spasite BOČAC A I VRBAS.BISTRO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.