Pronađena rijetka vrsta ribe Umbra krameri

Općina Bijeljina pokrenula inicijativu da se Gromiželj proglasi rezervatom prirode…
Odbornici Skupštine općine Bijeljina, na čelu sa predsjednikom SO Draganom Đurđevićem i općinskim načelnikom Mićom Mićićem posjetili su lokalitet Gromiželj pored Velinog Sela, gdje je krajem prošle godine pronađena rijetka vrsta ribe Umbra krameri, koja ima vrlo malo staništa u Evropi.

Otkriće postojanja ove ribe u semberskoj močvari Gromiželj, kao za sada jedinom poznatom staništu ove ribe u BiH, do sada je dobilo potvrdu i od stručnjaka banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta, te stručnjaka iz Rezervata prirode Zasavica pored Mačvanske Mitrovice u susjednoj Srbiji.

– Nastojat ćemo da ovu lokaciju uredimo i napravimo pravim izletištem i kutkom za ljubitelje prirode – rekao je načelnik Mićić, obećavši da će se u okviru ekološke akcije “April, mjesec čistoće” iz općinskog budžeta obezbijediti 20.000 KM za uređenje lokalnog puta i odvoženje smeća sa lokaliteta Gromiželj.

Također je obećano da će se donijeti potrebne skupštinske odluke kojima će se ovaj lokalitet na adekvatan način očuvati, a općina Bijeljina već je pokrenula inicijativu da se Gromiželj proglasi rezervatom prirode.
Živi isključivo u Evropi
Jučer je u Gromiželju bio i poznati semberski biolog profesor dr. Milenko Čurčić.
– Postoje još dvije vrste iz familije umbride, koje naseljavaju Aziju i Ameriku, ali Umbra krameri živi isključivo u Evropi i do sada je identifikovana u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i sada, prvi put u BiH – istakao je dr. Čurčić.
Ugrožene vrste
Močvara Gromiželj nalazi se nedaleko od ušća Drine u Savu. Ovo vlažno nizijsko tresetište, kaže profesor Čurčić, naseljavaju i posebne biljne vrste među kojima su Hotonia palustris, Kalta palustris i Urtika kjoninensis, biljke sa “Crvene liste” ugroženih živih vrsta kojima prijeti nestanak.
Autor: E. MUSLI – www.avaz.ba

Pročitajte i:   Bијести из CPC PC: Hoвa цијена риболовних дозвола

One thought on “Pronađena rijetka vrsta ribe Umbra krameri

 • 12. Decembra 2009. at 11:26
  Permalink

  Pregledano: 997 puta
  _________________________
  Postavio meske 10 May, 2009
  Ljudi daju 20.000 za sredjivanje Gromizelja a nasi u Tuzli hoce da zakopaju jezero “kop”eto ti budala……
  _________________________
  Postavio roko 23 April, 2009
  Bravo za općinu Bijeljina ,kad bi se Tuzla malo okrenula zapadu i vidjela kop ,al daleko smo mi …njima…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.