EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Hvale vrijedan potez zeničkih ribara – Rijekom Bosnom pliva nova mlađ šarana i soma

500 kg riblje mlađi uzgojeno i kupljeno u ribogojilištu “Saničani” kod Prijedora
Odlukom Općine Zenica prošle godine je Udruženju građana sportskih ribolovaca “Bistro” dodijeljeno pet hiljada KM za poribljavanje rijeke Bosne. Zbog loših vremenskih uslova i problema da se na tržištu nađe odgovarajuća vrsta i
velićina ribe, na realizaciju ovog značajnog posla se čekalo sve do danas. Na doznačena sredstva iz općinskog budžeta Udruženje je dodalo dio iz vlastitih prihoda, te se tako posebna delegacija u utorak ujutro, 21. aprila, uputila u ribogojilište “Saničani” kod Prijedora. Tamo je kupljen oko 500 kg mlađi šarana i soma, a riblja mlađ u Zenicu je stigla istoga dana u kasnim popodnevnim satima.

Na veliku radost prisutnih ribara puštena je u rijeku Bosnu na dvije lokacije, kod Blatuške petlje i naselja Drvuša. U SRD “Bistro” Zenica ističu da je zaštita o obnova ribljeg fonda u zeničkim vodotocima stalna zadaća i redovna godišnja planska aktivnost. U rijeci Bosni ima 30-tak vrsta ribe tako da se danas ubraj među najbogatije i najraznovrsnije vodotoke u našoj zemlji, a do sada se niko nije žalio na kvalitet. Bez obzira na prirodnu reprodukciju, potrebna su i vještačka poribljavanja, a novoubačene količine mlađi šarana i soma mogu zadovoljiti ribare u narednih godinu i po dana. Šaran se najviše i izlovljava, njegova prirodan reprodukcija je nešto sporija, a na ribočuvarskoj službi i udruženju ribara je da se ozbiljnije pozabave ljudima koji su često na rijeci bez dozvole i takozvanim rauberima.
Iz SRD “Bistro”, jednog od najmasovnijih u BiH, najavlju i novo poribljavanje rijeke Bosne šaranom najesen. Na mjestima gdje je izvrešno ovo poribljavanje zabranjen je ribolov na dva mjeseca, a nakon toga sve je moguće. Bolji potez u vrijeme kada je aktuelna borba za koncesiju za gazdovanje ribolovnim područjem i ribljim fondom u Ze- do akntonu ribari nisu mogli ni učiniti u vlatitu korist.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Tekst i foto: Sinan Gluhić

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.