Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR “Sarajevo 1906” ponovni korisnik voda na području Kantona Sarajevo

Nakon što je početkom ove godine raspisan ponovni konkurs za ustupanje prava nad ribolovnim područjama, USR “Sarajevo 1906” iz Sarajeva je dobilo to pravo na odredjene vode, i to:
—Rijeku Miljacku od granice entiteta do ušća u rijeku Bosnu kod Bojnika;
—Rijeku Mošćanicu ispod Gazina hana do ušća u rijeku Miljacku;
—Rijeku Bosnu od ušća rijeke Zujevine do mosta u Reljevu
Za ove vode, USR “Sarajevo 1906” je dužno platiti 2000 KM.


Po informaciji koju sam dobio, jedino iz ovog Udruženja su uspjeli “dobiti vode”, jer su cijene za korištenje ribolovnog prava na drugim vodama bile previsoke za ostala Udruženja.
Tako, na primjer, za tok rijeke Željeznice, od granice entiteta do njenog ušća u rijeku Bosnu, Udruženja su trebala izdvojiti 8000 KM!?
Ukoliko upredimo dio rijeke Une, koje je na upravljanje dobilo USR “Krušnica” iz Bosanske Krupe, sa rijekom Željeznicom, odnosno dijelom toka koji je u Kantonu Sarajevo, a za koje je ista cijena od 8000 KM, mislim da u Kantonu Sarajevo ipak nisu imali sluha, i da su početne cijene previsoke.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

One thought on “USR “Sarajevo 1906” ponovni korisnik voda na području Kantona Sarajevo

 • Pregledano: 951 puta
  __________________________
  Postavio hero 29 April, 2009
  cestitam drustvu 1906, samo naprijed
  __________________________
  Postavio Senad 25 April, 2009
  Bistro svima!
  Eso, ovo sam preksinoć dobio nečitku kopiju ugovora izmedju ministarstva i Udruženja.U ovo par dana ću, nadam se, imati tačnu i opširniju informaciju.
  ___________________________
  Postavio zander 25 April, 2009
  Cestitam i sad pametno nedajte vodu iz Vasih ruku.
  Puno uspjeha u daljem radu i poribljavanju 🙂
  ___________________________
  Postavio esso 25 April, 2009
  Sve cestitke na upornosti i dobijenim vodama na koriscenje. Molio bih samo jedno pojasnjenje. U konkursu za vode, za ovu zonu koju je dobilo sarajevsko udruzenje, granice na rijeci Bosni su bile od mosta u Bojniku (usce Miljacke) do mosta u Reljevu. Dio od usca rijeke Zujevine do usca rijeke Dobrinje ili Miljacke, ne sjecam se vise, pripada drugoj zoni, odnosno vodama kojima je upravljalo SRD “ILIDZA”, po cijeni od 8.000 KM. Vidim da su pocetne cijene po zonama ostale iste, ali su promijenjene granice zona. Dali se radi o nenamjernoj greski u prilogu ili je ovo tacno.
  Takodje, volio bih znati dali se sta poduzelo ili ce se poduzeti protiv dosadasnjeg korisnika ribolovnog podrucja Kantona Sarajevo, obzirom na ocitu devastaciju ribolovnog fonda u protekle tri godine, zanemarivanje obaveza preuzetih ugovorom, kao i cinjenicu da je isti naslijedio Ribolovnu osnovu koja je istekla ove godine. Ako se dozvoli da prode nekaznjeno, ili On ili Kanton koji mu je dao vode na koriscenje, odnosno dovodjenje ribolovnog fonda makar priblizno stanju prije preuzimanja voda, bice to jos jedan od samara ribolovu i clanovima ribolovnih udruzenja sa podrucja Kantona Sarajevo.
  I ne poredite Unu sa Miljackom i Bosnom, jer su za 28km vodotoka platili mislim 15.000 KM, a samo cijena za Trnovsko podrucje iznosi oko 20.000 KM. Vode su u protekle tri godine devastirane, istekla ribolovna osnova, nema ribocuvarske sluzbe, ostala udruzenja zivotare sa veoma malim brojem clanova, a cijena ostala ista. Ko ce odgovarati za ovo?

  Bistro,
  ____________________________
  Postavio Indir 25 April, 2009
  Svaka čast za povratak ribolovnog prava onima koje zaista i pripada ovo pravo ali mislim da je cjena previsoka kod nas u SBK-a mi plačamo zaista male naknade koje se kreču od 50 do 250 KM godišnje koliko daje udruženje iz Jajca.
  ___________________________
  Postavio kjara 25 April, 2009
  Čestitam svim članovima USR “Sarajevo 1906”,nadam se da ce uskoro biti takmičenje,ne mogu više čekat
  Postavio Seha 25 April, 2009
  Cestitam najstarijem udruzenju spotrskih ribolovaca u BiH..
  Bistro
  __________________________
  Postavio KOvach 25 April, 2009
  Čestitam dragim prijateljima, članovima USR “Sarajevo 1906” na dobijenim vodama i BISTRO!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.