Iz svijetaKrivolovNajnovije vijesti

Evropska komisija priznala neuspijeh u politici ribarstva !

EUROPSKA komisija priznala je da je unatoč zajedničkoj politici ribarstva 88 posto riblje populacije u Europi u pretjeranom izlovu, za razliku od 25 riblje zalihe u svijetu. Komisija traži da se politika ribarstva u Uniji potpuno promijeni da bi se spasile zalihe.
“Riblje zalihe presušuju”

Gotovo trećina ribarskih politika u Uniji su “izvan biološki prihvatljivih granica, ribe se ne mogu normalno reproducirati, budući da je roditeljska populacija pretjerano izlovljena, navodi se u službenom dokumentu. “Ipak, mnoge zemlje izlovljavaju dva ili tri puta više ribe nego što riblje populacije mogu podnijeti”, dodaje se.
Joe Borg, europski povjerenik za ribarstvo, rekao je “Preispitujemo temelje sadašnje politike. Ne zanima nas samo reforma, vrijeme je da razvijemo moderan, jednostavan i održiv sustav ribarstva u EU”.

Kritičari zajedničke europske politike, koji već dugo vremena zagovaraju povratak ribarske politike u ruke zemalja članica, skočili su na priznanje Europske komisije i tvrde kako je odlično da birokrati u EU priznaju kako ne znaju upravljati ribarstvom.

Godišnja svađa

Inače, godišnji sastanak na kojemu se određuju kvote izlova ribe za narednu godinu jedan je od najžustrijih događaja u EU. Tjednima prije sastanka vode se zahuktale rasprave između ribara, predstavnika vlada, Komisije, aktivističkih grupa i stranaka u Europskom parlamentu, u kojima svatko ima vlastitu verziju ribarstva.
Na kraju se dolazi do kompromisa s kojima nitko nije zaista zadovoljan. Komisija uporno tvrdi kako su sve riblje zalihe pretjerano izlovljene, ribari se žale kako iz godine u godinu sve teže preživljavaju, a zeleni krive i ribare i Komisiju za uništavanje ekologije mora.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Ne zna se koliko dugo će trajati reorganizacija ribarske politike EU. Budući da je to osjetljivo pitanje, teško je očekivati brza rješenja, ali svakako će biti zanimljivo pratiti sve argumente.

Vijest prenesena sa www.index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.