Vracamo povjerenje ribolovaca

Da naš trud uložen u borbu protiv kriminalaca koji izlovljavaju ribu mrežama na Jablaničkom jezeru ipak nije uzaludan pokazuje broj pokupljenih i uništenih mreža kao i riblji fond koji se svake godine osjetno povećava.

Svakog dana je sve više ribolovaca na obalama Jablaničkog jezera, a ono što nas posebno raduje je da polahko vraćamo povjerenje ribolovaca, zaljubljenika prirode i svih poštenih građana.

(NE)Rad ranijeg rukovodstva i nepovjerenje koje su građani imali prema njima jer su pojedinci i sami lovili mrežama teško je bilo vratiti. Skoro svi su se bojali pokupiti mrežu za koju bi zapeli udicom loveći ribu jer su znali da ako je predaju neće biti uništena,a postojale su velike šanse da budu i napadnuti od strane mrežara. Navedena pojava je bila uzela maha i samo rijetki su se usuđivali da nađenu mrežu i pokupe. U zadnja dva dana dogodilo se zaista nešto što nas je obradovalo. Naime, u subotu me jedan ribolovac obavijestio da je pronašao mrežu i da se ista nalazi kod njega te me pitao kome da je preda. Pošto sam bio na jezeru rekao sam da je preda meni i da će za uzvrat od udruženja dobiti 20 KM nagrade, a da se njegovo ime neće spominjati. Čovjek je predao mrežu. Sutradan (nedjelja) imali smo udruženjsko takmičenje i iskoristili smo tu prigodu da spalimo mreže koje su ranije nađene. U jednom trenutku došao je jedan ribolovac i donio još jednu mrežu koju je pronašao loveći ribu. Zatim je usljedio jedan telefonski poziv, a savjesni građanin je dojavio da vidi mrežu u vodi. Ribočuvari su otišli i vratili se sa mrežom. Zatim je usljedio novi poziv i opet dojava za mrežu, ali ribočuvari je nisu uspjeli pronaći na navedenom lokalitetu. Sjedili smo, malo pijuckali i ja sam se našalio kako ćemo komotno moći otpustiti ribočuvare ako ovako nastave građani donositi mreže.

Pročitajte i:   Ilegalna sječa šuma na području Općine Prozor - Rama se nastavlja

I zadnje dvije godine se dešavalo da građani donesu mrežu ili dojave gdje se nalazi, ali za dva dana četiri dojave i tri mreže to nije. Ovakvih poziva je sve više i na svaki reagujemo. Nekad bude i “lažnjaka”, ali u većini slučajeva informacije su prave.
VRAĆAMO POVJERENJE RIBOLOVACA I POŠTENIH GRAĐANA i to nas raduje. Svaki ribolovac koji donese mrežu u udruženje i preda dobiće nagradu 20 KM, koliko se inače isplaćuje i ribočuvarima, a što je najvažnije ime poštenog pronalazača ostaje tajna.
KRIVOLOVCI ČUVAJTE SE, UVIJEK NEKO GLEDA!

One thought on “Vracamo povjerenje ribolovaca

 • 12. Decembra 2009. at 12:52
  Permalink

  Pregledano: 755 puta
  ___________________
  Postavio zendil 07 May, 2009
  bistro i svaka cast Kovash.Kad ce ovi Konjicki poceti raditi
  ___________________
  Postavio dzaja 30 April, 2009
  Komentar ti je na mjestu i za svaku pohvalu.TREBALO BI ODRŽATI SEMINAR U PRONALASKU MREŽA KAKO BI I OSTALA UDRUŽENJA BILA USPJEŠNA U LOVU NA MREŽE.
  P.S.A IMAJU MREŽA U VODI KO IMI SIGURNO SAD I VIŠE.
  BISTRO
  ____________________
  Postavio ribery 30 April, 2009
  Bravo Ćazime.
  ____________________
  Postavio Veljko 29 April, 2009
  Svaka čast samo naprijed vidi se da vaš rad dolazi do izražaja,a nadam se da će se slična situacija početi dešavati i na jezeru HE Bočac. Da savjesni ribolovci počnu dojavljivati ili skidati postavljene mreže.
  _____________________
  Postavio Kovach 29 April, 2009
  Hvala vam svima, u vašu podršku nikad nismo ni sumnjali, ali drago nam je da su i neke “nevjerne tome” došle do pameti, a u početku su bili žestoki pesimisti. Nećete vjerovati sada i oni zovu i donose mreže. Slažem se sa Plivom u potpunosti, a ako se ne zna broj ribočuvara ima brate 122 (besplatan broj – policija), a oni će obavjestiti ribočuvare (bar je tako kod nas). Još jednom hvala o BISTRO!!
  _____________________
  Postavio hero 29 April, 2009
  svaka cast majstori od mene imate punu podrsku i to znate
  _____________________
  Postavio Seha 29 April, 2009
  Ovo je mali korak za covjeka ali veliki za covjecanstvo 🙂
  Bravo Kovach majstore !
  Nemogu ih oni napravit koliko ih vi mozete zapalit ! 😉
  _____________________
  Postavio Pliva 29 April, 2009
  Svaki (savjestan) ribar iliti ribolovac, kad vidi nepravilnost na vodi, duzan je to prijaviti ribocuvarskoj sluzbi…ljudi…hajmo biti ribari i prijaviti svaki prekrsaj i nepravilnost na vodi (slazem se za to da izvor treba da bude anoniman) i da nam ne bude zao 20-30 feninga kredita jer se sa tih 20-30 feninga niko nece ni obogatiti a niti ce mu biti na stetu a moze se spasiti mnogo toga (jedna matica polozi hiljade i hiljade jajascadi i neka prezivi samo 10% to je cifra od nekoliko stotina riba, koje cemo u buducnosti moci loviti)…
  _____________________
  Postavio montana 29 April, 2009
  ma samo vi objavite imena onih koji bacaju te mreze pa neka se stide dok ih mi ne nadjemo…
  _____________________
  Postavio oblak 29 April, 2009
  pa to je divna vijest. Nadam se de isto biti i na rijekama sto se tice lova na zivi mamac i uzimanja ribe ispod mjere.
  Bistro.
  P.S. Zna li iko gdje je sada dozvoljeno bacati mrezu? 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.