EkologijaNajnovije vijesti

Smeće iz Miljacke čisti se jednom godišnje

Akcija čišćenja smeća koje se sakuplja na kaskadama u rijeci Miljacki organizira se jednom godišnje. Ogroman broj plastičnih flaša, otpada stiropora, dječjih lopti, pa čak i automobilskih guma, te drugog smeća zaustavlja se na kaskadama Miljacke. Za održavanje čistoće rijeke zaduženo je Komunalno preduzeće “Park”, gdje akciju čišćenja najavljuju tek nakon maja. “Tokom godine imamo jednu akciju,obično tokom ljeta, kada te predmete vadimo iz rijeke. Iako Izgleda lako, za vađenje ovih predmeta potrebna je i mehanizacija jer su tu brzaci i rijeka je divlja’, kazao je Hamdo Karić iz “Parka”.

Napominje da voda  donese veće količine smeća obično zimi kada je veći vodostaj Miljacke. “Mi se angažujemo samo u slučaju kada su veći opasni predmeti u vodi. Korito Miljacke potrebno je općenito urediti što je planirano za ljeto”, kazao je Karić.
U Komunalnom preduzeću “Rad”, koje je zaduženo za čistoću grada, ističu da oni nisu odgovorni za čišćenje rijeka. “Mi Očistimo OkO rijeke. Na šetalištima i ulicama uz rijeku nema smeća. Međutim, nemamo mehanizaciju da ulazimo u vodu i odatle vadimo smeće”, kazao je Ahmed Đipa, glasnogovornik “Rada”.
Kako je dodao, prije rata mnogo se više vodilo računa o čišćenju smeća u rijeci, posebno zbog toga što se dešavalo da se ljudi utope pokušavajući da izvade predmete iz rijeke. Posljednji slučaj utapanja zabilježen je prije nekoliko godina kada se u naselju Otoka utopilo jedno romsko dijete koje je pokušalo da dođe do lopte” ti rijeci.
D.Muminović – Nezavisne

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

One thought on “Smeće iz Miljacke čisti se jednom godišnje

 • Kovach

  Postavio montana 05 May, 2009

  Eto mene u nedjelju tamo, pa ako bude inicijative mozemo sta uraditi
  _________________________________________________________________

  Postavio Senad 05 May, 2009

  Montan, o jednoj sličnoj akciji smo jednom malo ćumurali na forumu, čini mi se, ali ipak, za nešto veće, trebalo bi se malo više ljudi, malo više posvetiti tome.Ono – Hajmo nas desetak proći sa čaršije sa dva transparenta, skupljajući smeće – to bi, možda, i moglo.
  _________________________________________________________________

  Postavio montana 05 May, 2009

  za ove flase i plastiku ne treba mehanizacija, vec kandzija onima sto bacaju. ima li kakva dobrovoljna akcija da se prijavimo i pokupimo to. sa gornje strane je relativno plitko. trebaju cizme (jeftinije od bagera) i kakav meredov… uz medijsku podrsku mozda bude dobra reklama
  _________________________________________________________________

  Postavio esso 05 May, 2009

  Dobro je, a ja pomislio da se nikako ne cisti.
  _________________________________________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.