Druženje uz Neretvu oko 2.000 mostarskih ribolovaca sezonu dočekalo slavljenički (starija vijest)

Prirodnije obale – ukloniti s njih ‘blagodati’ civilizacije – Zaljubljenici u prirodu organizirali su akciju uređenja rijeke i okoliša, čistili korov i smeće koje čovjek nebrigom umjesto u košare za otpatke odlaže u korito

Prvi put ove sezone stotine mostarskih ribolovaca članova Udruge sportskih ribolovaca Neretva izašlo je na obale zelene ljepotice, ali bez “oružja” – štapova, mušica, varalica i drugog ribolovačkog pribora.

Ribolovci – ekolozi
Ribolovci su i ekolozi, zaljubljenici u prirodu, pa su organizirali akciju uređenja rijeke i njezina okoliša, čistili draču, korov i smeće koje čovjek svojom nebrigom, umjesto u košare za otpatke, odlaže u korito rijeke i okolo njega.  – Akcija je uspjela, a okoliš rijeke poprimio je vidno ljepši izgled. Nažalost, imamo dosta onih koji ne vode računa o prirodi niti je osjećaju. Ipak, optimizam nas ne napušta. Vjerujemo da će malo po malo svijest prevladati nad nebrigom i da će ubuduće Neretva i ostale rijeke koje koristi i čuva naše društvo biti čistije, kaže predsjednik USR-a Neretva Josip Praljak.


Živo je uz zelenu ljepoticu, jednako uzvodno i nizvodno od Mostara. Ribolovci su prvi dan ribolova po tradiciji uranili, pa su mnogi na Neretvu stigli satima prije izlaska sunca. Neki odmah iza ponoći. Prije nego su pokušali nadmudriti poneku “zubaru”, kalifornijku ili autohtonu neretvansku mekousnu pastrvu, razmijenili su sjećanja na stare ribarske doživljaje, nazdravili jedan drugome kapljicom domaće loze, ispričali poneku dosjetku ili dogodovštinu. Predmet šala uglavnom bili su novopečeni ribolovci, pogodni za podvale iskusnijim ribolovcima:  – Šala ne nedostaje, ali mi smo ozbiljna udruga. Do dana otvaranja sezone dozvole je izvadilo 1.320 članova, a očekujemo kako će se brojka popeti do dvije tisuće, koliko je bilo članova prošle godine. Posebice nas veseli što u članstvu imamo 68 žena, a njihov broj svake je godine sve veći. Iskustva govore kako su žene uspješne i u ribolovu strpljive, pa i strpljivije nego muškarci, kaže Praljak, dodavši da su Neretva, Buna, Radobolja i Jasenica zimus dobro poribljene ribljom mladi potočne pastrve u skladu s ribarskom osnovom: – Radi se o poribljavanju za 2008. godinu, koje je financirala Elektroprivreda HZHB. A Elektroprivreda BiH, također za 2008., poribila je Neretvu sa 10.000 komada mladi mekousne pastrve, endemske ribe koja obitava samo u ovoj rijeci i na koju smo posebice ponosni. Ta mlad uzgojena je u ribogojilištu Laks u Salakovcu.
Druženje ribolovaca Otvorili smo ribolov na Neretvi, dok je otvaranje na Buni predviđeno za 1. svibnja. Ovaj dan za ribolovce je poseban blagdan, dan kada je najvažnije druženje, pjesma, fešta… Za ribolov će biti vremena, sezona traje do kraja listopada.  Uz mostarske ribolovce ovdje su se okupili naši prijatelji iz Sarajeva, Jablanice, Drežnice, Čapljine, Čitluka, Širokoga Brijega…

Pročitajte i:   USR Busovača: Na rijeci Lašvi održan Spin kup ‘Busovača 22’

ŠKOLA MALOGA RIBOLOVA

– Uz stalne akcije poribljavanja, čišćenja korita i okoliša rijeka, posebice smo ponosni na Školu maloga ribolova. Stariji ribolovci obučavaju stotinjak mladih ribolovaca u ribarskim vještinama i ekologiji. Mislimo da su mladi budućnost i snaga. Kada se oni zaljube u rijeku, ostaju joj vjerni čitavi život. Najmanje im je važno kakav će biti ulov, njih više zanima čistoća rijeke i njezina okoliša. Mladi će i ove sezone krenuti u uređenje korita Radobolje.
Sve ručno, bez bagera i ostalih strojeva kako ne bi uništili vegetaciju, sige, kamenje i sve drugo što je priroda stoljećima gradila, kažu aktivisti USR-a Neretva

SARAJEVSKO – HERCEGOVAČKI GURMANLUK

Mostarski ribolovci potrudili su se počastiti goste. Duž Uvađa uz Neretvu dimilo se na sve strane. Miris janjetine i roštilja širio se osunčanom kotlinom rijeke. Nije izostala ni pjesma uz svirku. Najživlje je bilo na jednoj livadi poviše mosta u Žitomislićima. Štapovi su odloženi po strani, bogata trpeza ovaj put bila je zanimljivija od varanja pastrva:
-Probajte ćevapčiće. To su originalni sarajevski, donijeli su ih jutros naši prijatelji iz grada na Miljacki. Ali, pravi je užitak tek kada se sarajevski ćevapčići zaliju hercegovačkim vinom. Bojan Spasojević jedan je od rijetkih koji je prvo jutro imao ribolovačke sreće. Na njegov leptir zakačila se pastrva – kalifornijka, teška oko 1.3 kg. – Borila se. vukla lijevo-desno, skakala u zrak, ali na kraju sam bio pobjednik, kaže Bojan.  Neki nisu imali sreće. Bilo je puno onih koji su pričati kako su na udici imali velike ribe.
MARKO KNEZOVIĆ – Večernji list

Pročitajte i:   Održan 5. tradicionalni KUP grada Zenice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.