EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Klimatske promjene isušuju svjetske rijeke

Rijeke u nekim od najnaseljenijih dijelova svijeta sadrže sve manje vode, što je u velikoj mjeri posljedica klimatskih promjena, objavili su danas američki naučnici.
U najnovijem izdanju “Klimatskog žurnala”, stručnog časopisa američkog Meteorološkog društva, navodi se da su među rijekama koje isušuju Hoangho u sjevernoj Kini, Gang u Indiji, Niger u zapadnoj Africi i Kolorado u SAD.
Računajući i posljedice izgradnje brana, navodnjavanja i drugih upotreba riječne vode, efekti klimatskih promjena bi mogli dodatno da ugroze snabdijevanje hranom i pitkom vodom u budućnosti, upozorili su naučnici Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja iz Kolorada.Tim stručnjaka iz te institucije je, proučavajući podatke o 925 velikih rijeka u periodu između 1948. i 2004. godine, uočio velike razlike u protoku vode u oko trećini rijeka. Podaci su tako pokazali da je godišnje uticanje slatke vode u Tihi okean palo u pomenutom razdoblju za šest posto, ili 526 kubnih kilometara, što je jednako količini vode koju godišnje “proizvede” rijeka Misisipi.Istovremeno je uticanje slatke vode u Indijski okean palo za oko tri posto, ili 140 kubnih kilometara, dok je količina vode koja svake godine uslijed otapanja glečera završi u Arktičkom okeanu porasla deset posto, ili za 460 kubnih kilometara.Kako se klimatske promene budu neizbježno nastavljale tokom narednih decenija, vjerovatno ćemo biti svedoci još većih posljedica po rijeke i izvore vode nego što se misli, upozorio je naučnik Kevin Trenbert, koji je sudjelovao u istraživanju.
Autor: TANJUG

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.