EkologijaNajnovije vijesti

Opasno kupanje u rudničkom oknu

Sezona ljetovanja je počela. Istina, nešto drugačije nego je to bilo ranijih godina. Razlog je imovinsko stanje bh. građana koje je takvo da će samo mali dio njih vidjeti more, većina o plažama, čak i Jadrana, može samo maštati. Alternativa je mnogo – Tuzlaci će ljetovati na Panonskom jezeru, Bišćani na Uni, a veliki broj Zeničana na jezeru Mošćanica, koje je nastalo punjenjem rudarskog okna vodom.Boje hrđe Jezero se nalazi 15-tak kilometara od Zenice, na lokalitetu Mošćanica, bivšem rudniku površinskog kopa. Rudnik je davno napušten, nakon čega je, nakupljanjem vode u jednom od rudarskih okana, nastalo malo jezero. – Mi znamo da se ljudi kupaju na ovom jezeru, ali je kupanje ilegalno jer ovo područje nikada nije proglašeno kupalištem. Ovo su ostaci rudarskih jama, a prostor pripada rudniku Mošćanica, i koliko ja znam pristup građanima je zabranjen. Da li je voda zagađena, to je diskutabilno, ali mislim da rudnik nije vršio ispitivanja vode – kaže Nijaz Mačak, iz kantonalne vodne inspekcije. Kolika je dubina jezera niko ne zna. Mještani tvrde da je velika. Ono što posebno bode oči je boja jezera, koja je pojedinim trenucima boja hrđe. Vjerovatno od rude, ali i napuštenih mašina, kojih, kako mještani tvrde, ima ispod površine vode, ali i nedaleko od uređenih plaža.
Zabrana prilaza
– Ja se ovdje kupam već desetak godina. Jest duboko i ima nekih struja na pojedinim mjestima, ali koliko ja znam još se nikome ništa nije desilo. Nema se para za more, mada je meni i ovdje fino, blizu kuća a ništa se ne plaća – kaže nam Ermin, iz obližnjeg sela.
I pored postavljene table sa zabranom prilaza, lokalna omladina se ovdje kupa još od rata, dok je samo manji broj Zeničana dolazio na Mošćanicu. Međutim, po svemu sudeći, kriza koja je udarila po svima, mnoge će natjerati da se okupaju bilo gdje, makar i na površinskom kopu rudnika Mošćanica. Svako na svoju odgovornost.
Tekst je preuzet iz bh. dnevnika “as”…

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.