EkologijaNajnovije vijesti

Otpadne vode iz rudnika spustili u rijeku Turiju

Turija, za stanovnike Lukavca i okoline je sinonim za čistu rijeku, uređenu obalu, pa tek onda ime za naselje koje leži na obalama ove rijeke. Tako je bilo do prije nekoliko dana.
Danas je Turija, kao što slike pokazuju, samo prljava voda u kojoj umiru ribe.
Kako izvještava RTV Lukavac, a prema riječima predsjednika MZ Turija Mensudina Imamovića razlog zašto je Turija danas prljava je rudnik Banovići koji je prije deset dana u ovu prelijepu rijeku sa površinskog kopa ispustio otpadne vode koje nastaju kada se pranjem odvaja ugalj od jalovine.
Mještani Turije su ogorčeni. Samo nijemo posmatraju šta je rudnik uradio njihovoj ljepotici. Ipak, ne sjede skrštenih ruku. Spas su potražili kod nadležnih federalnih i kantonalnih inspekcijskih organa koji su izašli na lice mjesta i uvjerili se u stanje na terenu.
Sead Muminović, predsjednik ribočuvarske službe Sportsko ribolovnog društva Smuđ Lukavac, ističe da je stanje alarmantno, kako u rijeci Turiji tako i u jezeru Modrac u koje se uliva ova rijeka.
Ovaj problem treba ozbiljnije da shvate…

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

nadležni organi, koji do sada nisu reagovali na upozorenja iz ovog društva, jer društvo je po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu dužno da izvjesti nadležno ministarstvo o svim promjenama i dešavanjima na vodi, o zagađivačima, kretanjima ribe. Prije nekoliko dana uočeno je da svakog dana u jezeru ugine 50 do 100 jedinki ribe deverike. Razloge u društvu ne znaju. Zvali su nadležno ministarstvo, došao je vodoprivredni inspektor, uzeo je uzorke koji su poslati u Sarajevo na analizu. Nikakvih podataka o razlozima uginuća ribe u društvu nemaju. Još uvijek čekaju rezultate analize.
Iz Turije i Lukavca apeluju na sve da podignu svoj glas i da učine sve što je u njihovoj moći da se spriječi veća ekološka katastrofa.
(Sarajevo-x.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.